В ясен ден погледът стига вечността

20 ноември - 14 декември 2018 г., Гьоте институт

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

"Венеция", автор: Александър Вълчев

"Венеция", автор: Александър Вълчев

Изкуството като опит да стигнем вечността! Първият сезон на международната кураторска резиденция КЛИК завършва с изложбата "В ясен ден погледът стига вечността" – резултат от 5-седмичния престой на кураторката Каролина Лио (Италия/Великобритания) в София.


Автори: Ергин Чавушоглу, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Стефан Николаев, Недко Солаков, Красимир Терзиев, Александър Вълчев


През 2018 г. Гьоте-институт и фондация "Изкуство – дела и документи" стартираха международната кураторска резиденция КЛИК. В последните месеци в рамките на програмата куратори и от Германия, Франция и Великобритания бяха в България, за да се запознаят с местната артистична сцена. Освен това се проведоха редица разговори и събития, както и уъркшоп за критическо писане с немската критичка Астрид Маниа.


Първият сезон на проекта завършва с изложбата "В ясен ден погледът стига вечността" на Каролина Лио.


Проектът е резултат от 5-седмичния престой на Лио в България. Те е куратор от Италия, живее и работи в Лондон. Има магистърска степен в специалността "Curating Contemporary Art" от Royal College of Art в Лондон. Лио е курирала и координирала редица изложби на международно признати художници, сред които Янис Кунелис, Нан Голдин, Борис Михайлов, Пилви Такала, Кен Алтай, Соня Баласаниян, Джими Дърхам и др. Лио печели изследователска стипендия към Музея за съвременно изкуство MACBA в Барселона (2014-2015), а през 2017 участва в кураторската обменна програма NEON и получава наградата на лондонската галерия Whitechapel и фондация NEON, Атина.


В рамките на резиденцията си в София Лио се запознава и изследва българската арт сцена, среща се с художници и куратори. В резултат възниква и изложбата "В ясен ден погледът стига вечността", в която участват утвърдените български художници Ергин Чавушоглу, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Стефан Николаев, Недко Солаков, Красимир Терзиев и Александър Вълчев.


За изложбата Каролина Лио казва:


Какво по-човешко от това да анализираме собствените си слабости и да се опитваме да ги преодолеем? Правим го като се вглеждаме в миналото, тухла по тухла изследваме всичко, което сме построили дотук, и се учим от това, което сега ни изглежда като провал - а преди ни се е струвало успех. И така докато се опитваме да видим цялото наше бъдеще, а защо не и вечността. Да достигнем тази яснота на съзнанието е невъзможно, никой не може да вижда във вечността, освен ако не е в заблудата на момента. И все пак, този копнеж да видим отвъд е нашата най-поетична страна, нежна глупост, безнадеждност и величавост в същото време.


В тази изложба исках да сглобя малко пътешествие през невъзможната безкрайност, която е вътре в нас, която можем да си представим да се разраства във всички посоки, обхващайки цялото пространство отвъд цялото време. Яснота, която ни води през тъмнината към космоса, отвъд всичко и дълбоко в нищото.


Изложбата ще се открие във вторник, 20 ноември от 18:30 ч. в Гьоте-институт България.


Изложбата се случва в рамките на кураторската резиденция КЛИК - проект на фондация "Изкуство – дела и документи", Гьоте-институт България, подкрепен от програма "Култура" на Дирекция Култура Столична Община.

Повече

Изложби

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK