Онтология: думи и графити

11 декември 2018 г. – 11 февруари 2019 г., Галерия "УниАрт"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия "УниАрт"

Галерия "УниАрт"

Галерия УниАрт на Нов български университет представя библиографско издание на Борис Христов и Милко Божков.


Галерия "УниАрт" на Нов български университет представя библиографско издание на Борис Христов и Милко Божков. На 11 декември от 17 до 20 часа гостите на университетската галерия ще имат възможност да се срещнат с кураторите и да се запознаят с експозицията. В пространството на галерията ще могат да бъдат видени 31 графики на художника Милко Божков придружени от стиховете на Борис Христов, събрани в изданието "Думи и графити", произлизащо от колекцията на проф. Богдан Богданов.


Поезията е създадена на базата на специално селектирани думи, подредени в някаква форма и следващи определен ритъм, за да бъде постигната образност. Тя борави с езика, но не е език сама по себе си. От друга страна, абстракцията наподобява езика, защото се създава и интерпретира през неформалистки методи – с други думи, за да бъде осмислена трябва да мине през езика, той ѝ придава "форма".


Съчетавайки абстрактна графика с поетична форма, Борис Христов и Милко Божков създават хибридно изкуство, което най-точно може да бъде описано като комуникация на човешкия опит с вселенските аксиоми. Така около произведенията се разтваря пространство за философско съзерцание и размишление. Произведенията в изложбата могат да бъдат разглеждани като елементи от теория, описваща телесното и метафизичното, космическото и земното. Много рядко имаме възможност да обърнем гръб на сенките, които изграждат нашия свят и да видим истинските им лица, да познаем тяхната реалност, която е неизменно и наша. С настоящата изложба предизвикваме публиката да направи точно това.


Борис Христов е поет, сценарист и белетрист. Автор е на стихосбирките "Вечерен тромпет" и "Честен кръст на романа "Бащата на яйцето" и на повестите "Сляпото куче", "Долината на обувките" и "Смъртни петна"; на книгите с тристишия "Думи и графити", "Думи върху други думи", "Черни букви върху черен лист" и др. Носител е на Голямата литературна награда на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000 година и е първият награден с Награда за хуманитаристика "Богдан Богданов" на Нов български университет през 2017 г.


Милко Божков е един от най-значимите съвременни графици на България. През 1980 г. участва в артистичната работилница "Вулкан" във Варна. Има над 100 самостоятелни изложби в България и чужбина, както и участия в биеналета и фестивали на графиката. Произведенията му са част от местни и международни колекции.


Галерия "УниАрт" на Нов български университет е открита през 2012 г. В България не е практика висши училища да разполагат със собствена колекция и галерия и в този смисъл "УниАрт" се оказва единствено по рода си университетско изложбено пространство. Съществена част в работата на екипа на галерия "УниАрт" са експозициите с творби от фонда на галерията, но се представят и гостуващи индивидуални, колективни и общи изложби на български и чуждестранни художници. През последната година специален акцент в политиката на галерия "УниАрт" е работата с млади автори и възпитаници на НБУ.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK