Селения

5 - 29 март 2019 г., Галерия Контраст

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

"Лилии" - 150x210cm, 2018

"Лилии" - 150x210cm, 2018

"Селения" – живописни хайку


За родения край морето художник, израснал с взор към безбрежната морска шир и хоризонт, там, където се сливат небето и морето, подобна изложба на пръв поглед не е необичайна. Морски пейзажи и безплътни ангели, кръжащи в "Селенията" на Андрей Янев, не виждаме за първи път. Майстор на акварела, характерен с цветова пестеливост и стигаща до ефирност монохромност, и този път той ни показва своя свят на спокойствие, извън шума на ежедневието и бъбривостта на живописния детайл. Зрителят отново ще се убеди, че храмът на Андрей е природата.


Но това е само очевидният прочит на тази изложба и на света на Андрей. Извън него, извън очевидното е личният дискурс на художника за смисъла на живота. Не случайно неговите живописни "Селения" този път са извън видимото.


С необичайните размери в акварелната ни традиция неговите пейзажи и ангелски видения, наподобяват гигантски прозорци към света и носят определено изповеден разказ за Спасението.


И ако хоризонтът в детството на художника е родил в него страстното желание да го достигне и докосне, своеобразните му акварелни откровения, показани в Галерия "Контраст" ни приканват да надникнем в неговото лично духовно пространство, изпълнено със светлина, тишина и вечен покой. Пространство извън комерсиалното време, опредметяващо всичко, пространство, в което се реят нашите ангели пазители – безплътни и безстрастни.


"Селенията" на Андрей Янев са извън стръвта и завистта, леки и свободни като хайку. Това е рядко срещана идейна и изповедна изложба, напомняща и за безкрая на света, извън очевидното и за неговата ограниченост в очевидното.
Аксиния Джурова

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия "Контраст"

Адрес: ул. "Цар Самуил" №49

  • Вт. 05.03.19 - Пет. 29.03.19

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK