Орисията – Димитър и Никола Казакови

21 март - 10 април 2019 г., Арт-пространство и коуъркинг "КО-ОП"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Арт-пространство и коуъркинг "КО-ОП"

Арт-пространство и коуъркинг "КО-ОП"

Изложба на непоказвани творби на Димитър и Никола Казакови в галерия "КО-ОП"! Част от дарението на двамата братя към музея в град Трявна за първи път пред публика.


Неизлагани досега картини на българския художник Димитър Казаков – Нерон и дървени пластики на неговия брат, Никола Казаков, ще бъдат показани за първи път в края на март в София .Изложбата "Орисията – Димитър и Никола Казакови", представяща неповторимите творби на двамата братя. В богатата биография на световноизвестния художник Нерон присъстват над 15 000 творби, представяни в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина. Експонатите, които всички ще можем да видим, са част от огромно дарение, което двамата братя Казакови правят към "Славейковото школо" в Трявна.


Цялостното дарение постъпва в музея в Трявна през 1985 г. и представлява над 500 творби – живопис, рисунки върху теракота и фаянс, пластики. И макар Димитър да е по-популярният от двамата братя Казакови – негови творби са откупени от Националния фонд за съвременно изкуство за Лувъра, а други са в постоянната колекция на музея "А. С. Пушкин" в Москва и в Mузея на императорските колекции в Токио, творчеството на Никола Казаков не остава подценено.


Неговите произведения в скулптура са оценявани високо от критици и безпристрастната публика, а в самата работа на Никола Казаков лесно може да се усети гения на Казаковия род. Творческият му период е мимолетен, но екслпозивен – за краткото време от две години успява да създаде над 300 скулптури. Създадени като импулс вследствие на поредица от трагични житейски събития, огромна част от творбите му остават невидяни за широката публика.


В изложбата са включени 27 картини на Димитър Казаков, както и 22 пластики на Никола Казаков, събрани от старата плевня в родното им село Царски извор и тези от ателието му в село Гурмазово, оцелели след пожар.
Представянето е част от цикъл изложби посветени на Нерон, първата от които представяше творбите му, рисувани по време на Националното изложение в Орешак през 1990 г.


Осемнадесетте картини, изрисувани само за 6 часа директно върху експозиционни платна, бяха показани за първи път пред софийска публика 28 години след създаването им. Куратор на изложбите е Аксиния Джурова – учен със световна известност по история на изкуството.

Повече

Изложби

За душата

/ Филми
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK