NEXT BALKAN: Съвременно сръбско изкуство

9 април - 5 май 2019 г., Галерия "Васка Емануилова"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

автор: Петър Сибинович, Реалността на недоловимото, 2016; пластична скулптура, композиция 2х3 м

автор: Петър Сибинович, Реалността на недоловимото, 2016; пластична скулптура, композиция 2х3 м

NEXT BALKAN е замислена като платформа за обмен и сътрудничество на млади творци и специалисти по изкуствата от балканските страни. Тя се състои от серия изложбени събития със съпътстващи програми. Целта е да се създаде възможност за сътрудничество и да се даде глас на младите автори от региона, като по този начин те придобият по-голяма видимост на световната карта на изкуството. Платформата стартира с изложбата "Съвременно сръбско изкуство", която в София се осъществява от Арт фондация "ДОМА" в партньорство с галерия "Васка Емануилова" и с подкрепата на Програма "Култура" на Столична община.


Работите на двадесет сръбски художници ще бъдат представени в галерията и в пространството за културни събития "SeeMeOn 29" (ул. Цар Симеон 29). Показани са творби на Ана Вуйович, Александър Денич, Бранко Милишкович, Владимир Васич, Давор Громилович, Дамян Ковачевич, Емилия Радойчич, Ива Кузманович, Иван Шулетич, Ивана Ранисавлевич, Лидия Делич, Марина Маркович, Мария Шевич, Марта Йованович, Мина Пишчевич, Миодраг Нинич, Неманя Николич, Петър Сибинович, Сара Костич.


Изложбата използва формата на "националното" представяне. За разлика от традиционните очаквания обаче, че националното ниво по принцип е свързано с най-престижните и разпознаваеми художници, тя показва работата предимно на младите автори. Всички те са много разнообразни в медиите, темите и начина си на работа. Кураторите подчертават, че именно този широк спектър от художествени практики, както и работата на границата между формално и неформално, между традиционни и съвременни изразни средства, между професионализъм и любителство характеризират младата сцена на изкуство в страната.


Темите, които изложбата поставя, са колкото различни, толкова и близки до средата в България и се отнасят към самите произведения и към по-широкия контекст на изкуството, отличаващ се с неустойчивост, отсъствие на пазар и слаба институционална подкрепа.


Част от цялостното събитие ще бъде и открит за публиката форум с кураторите на изложбата и представители на други съвременни арт пространства в Белград, някои от които участници в изложбите, както и български куратори, художници и представители на арт пространства в София. В рамките на форума ще се обсъдят теми като развитие на младата балканска сцена като цяло, бъдещи и минали пресечни точки. Самото събитие ще започне с пърформанс от Бранко Милишкович, който е сред най-изявените млади художници на Белградската сцена.


NEXT BALKAN Съвременно сръбско изкуство е първата изложба от платформата, която ще бъде последвана от реципрочен проект, представящ български автори в Сърбия през 2020 г. В София събитието е подкрепено от програма "Култура" на Столична община.

Повече

Изложби

Блъдшот

/ Филми
Блъдшот

Блъдшот

Виж видеото
Невидимия

Невидимия

Виж видеото
Ятаган

Ятаган

Виж видеото
Соник: Филмът

Соник: Филмът

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

Виж видеото
Джуманджи: Следващо ниво

Джуманджи: Следващо ниво

Виж видеото
Замръзналото кралство 2

Замръзналото кралство 2

Виж видеото
Господарка на злото 2

Господарка на злото 2

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK