Майстори

15 април - 15 май 2019 г., Галерия Лоранъ

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Злато Бояджиев (1903 – 1976), "Из Стария Пловдив", 1955 г., Маслени бои, платно, 100 х 82 см

Злато Бояджиев (1903 – 1976), "Из Стария Пловдив", 1955 г., Маслени бои, платно, 100 х 82 см

"Майстори" е живописна изложба на галерия "Лоранъ", чието заглавие по недусмислен начин ни въвежда в съдържанието й. Тя обърква, ако решим да я изтъкваме, защото няма нужда от това. Тук веднага ще споменем имената на авторите, които сме включили: Владимир Димитров – Майстора, Васил Стоилов, Златю Бояджиев, Иван Милев, Никола Танев, Иван Ненов, Борис Георгиев, Цанко Лавренов, Иван Пенков и др.Колекцията се показва за първи път като част от творбите са културна ценност и е рядко съчетание от пластични качества.


Васил Стоилов е представен с нежен детски портрет с фина тонална градация. В него прозрачно преливащите тонове и меките загатнати сенки оформят овала на детското лице и ни дават осезаема представа за прозрачната детска кожа. В допълнение използваната пастелна гама и контрастът й с лазурно-синята рокля постигат чистотата на детското излъчване.


При портретите на Владимир Димитров – Майстора неведнъж негов обект на внимание са първият му братовчед Павел и съпругата му Траяна. Спомняме си замислените и меланхолични портрети на Павел в различни възрасти или знаковото произведение "Размисъл", за което е модел Траяна. В портрета в изложбата избраният ракурс и предпочетеният формат – полуфигура създават усещане за монументалност. Впереният в зрителя поглед, гордо вдигнатите глави и тъмната гама с няколко светлинни акценти засилват внушението за открити и силни хора.


Друг е подходът на Никола Танев, който в пейзажа си използва светлината, за да открои преекспониран на слънце изглед от о-в Самотраки. В него скупчените една в друга къщи сякаш стават източник на светлина. Преобладаващите бели, охри, пясъчни и маслинени цветове изтъкават върволици от постройки, улички и хора от островното селище.


В произведението си Борис Георгиев ни показва пасторално-идиличен пейзаж, в който се съдържат всички характеристики на иреалност. Майсторството на фините преходи е допълнено от използвания набразден ефект на основата като вид допълнително пластично изграждане.


Ключова тема в творчеството на Златю Бояджиев са пейзажите от Стария град в Пловдив. В случая голямо форматната работа е сред емблематичните за художника мотиви. В нея виждаме повтарящи се места, затвърдили се като устойчиви елементи в платната му – камбанарията на църквата "Св. Св Константин и Елена", Часовниковата кула, арменската църква, подстъпите към Стария град.


Няма да ви разказваме всичко за новата ни изложба. В продължения на цял месец софийската публика, ще може да се наслади на една изключителната експозиция с музейна стойност.
Само ще добавим, че за изкушените ценители сме приготвили много изненади!


Някои от показаните творби, могат да бъдат заменени с други, предвид камерното пространство на галерията и възможността публиката да се наслади на повече произведения.

Повече

Изложби

Опърничавите

/ Филми 1
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK