Терен Медея

17 - 21 април 2019 г., Софийска градска художествена галерия

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Софийска градска художествена галерия

Софийска градска художествена галерия

Изложбата представя всички етапи от реализацията и надграждането на проект "Медея" - един от главните акценти в артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.


През 2017 г. сдружение "Легал арт център" печели финансиране по направление FUSE/СЛИВАНЕ с концепция за театрален проект "Медея", който се развива и в социалната сфера чрез провеждането на поредица от обучения и включване на деца от различни етнически общности в театралния спектакъл "Медея". Проектът изследва възможностите на съвременния театрален продукт да осъществява интеграционна и образователна роля.


Два месеца преди официалната премиера на "Медея" на сцената на Античен театър в Пловдив /28.06.2019 г./, ще имате възможност да надникнете зад кулисите на проекта и да се запознаете с пътя на творческия екип до финалната му реализацията.


Генезисът на конфликта МЕДЕЯ/ЯЗОН ще бъде представен през различни визуални материали, картини, фотографии, видеа, текстове и макети.


Изложбата представя психодраматичните работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Снежина Петрова и заснети от Найо Тицин, художествените ателиета на Цветелина Спиридонова, фотографиите на Павел Червенков с актьорския екип на проекта, сценографските проекти на Зина Генч – асистент на проф. Катрин Брак в Akademie der Bildenden Künste München и нейни студенти, в сътрудничество със студенти от специалност "Сценичен дизайн" на НБУ с преподавателд-р Христина Дякова, и резултатите от "clipclaptheatre - Кампания за подкрепа на образованието по театър за деца", която Снежина Петрова стартира през 2018 г. Текстовете за изложбата са изготвени съвместно с Ивет Мишелфелдър – преподавател по театрознание в Akademie der Bildenden Künste München.


Куратори на изложбата са Снежина Петрова и Весела Ножарова.
Графичен дизайн: студио "Луноход"/Теодора Симова.


Представени проекти в рамките на изложбата:


"Медея"
Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се реализира в партньорство с Нов български университет, Сдружение "Алианс за равни права и устойчивост", Фондация "Аракс", Организация на евреите "Шалом", Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и Гьоте-институт България.
Превод от старогръцки език на едноименната трагедия от Еврипид: гл. ас. д-р Георги Гочев и Петя Хайнрих


Участници и водещи на обученията: Снежина Петрова, Георги Гочев, Александра Гочева, Цветелина Спиридонова, Ася Иванова, Десислава Шпатова, Асен Аврамов и Найо Тицин.


Творчески екип на спектакъла:
Режисьор: Десислава Шпатова
Композитор: Асен Аврамов
Сценография и костюми: Зина Генч, Германия
Актьорски състав: Снежина Петрова, Петър Дочев, Владимир Пенев, Станка Калчева, Ивайло Драгиев, Георги Гоцин и Койна Русева
Античен хор - Ася Иванова и студенти от НБУ
Със специалното участие на деца от различните общности в Пловдив
Музика на живо: Стоян Караиванов /баян/ и група "ВАКАЛИ".


"Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета"
Проектът е финансиран от Програма "Култура" на Столична община, Национален фонд "Култура" и в партньорство с Фондация "Здраве и социално развитие".
Екип: Снежина Петрова, Георги Гочев, Александра Гочева и Цветелина Спиридонова


#clipclaptheatre - Кампания за подкрепа на образованието по театър за деца
Проектът е финансиран от Национален фонд "Култура" и в партньорство със Съюз на артистите в България.
Екип: Снежина Петрова, Теодора Симова, Илко Ганев и Фондация "Арс Милениум"

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK