Мислите на художника

24 май – 5 юли 2019 г., Галерия Credo Bonum

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Credo Bonum

Галерия Credo Bonum

Няма друга професия, като тази на художника. Никой друг няма в толкова голяма степен привилегията да живее по правилата на своето въображение.


И ето, това е портретът на художника, портрет на неговите мисли. Лицето е на младото момче от 1989 г., на прагът на една нова епоха, на една нова ера. Главата е обърната на една страна, напомняйки на гипсовата глава на древен античен бог, а мислите, мислите, те са цветни, пластични. Мислите не остаряват, не променят интензивността на цвета си, въпреки изминалите 30 г.


"Мислите на художника", е работа създадена от RASSIM® преди точно 30 г. С нея художникът е пределно лаконичен, но и автоироничен. Тя е скулптурен портрет на уникалността, на която се радва художническото битие, но и намигване към отминалото време, с което е добре да живеем в разбирателство.


Работата на RASSIM® се показва за пръв път в Credo BOX, новото изложбено пространство на галерия Credo Bonum , част от галерия Credo Bonum.


"Красимир Кръстев – RASSIM® (р. 1972 г.) е една от най-важните фигури, осъществили радикална промяна в понятието за изкуство на българската художествена сцена през 90-те години на миналия век. Най-известната серия на RASSIM® е "Корекции", 1996-98 в която художникът работи със собственото си тяло и пресъздава актуални социални модели – на типичния мачо красавец от рекламите, на мускулестия културист, на наркомана - видеото "Дрога", 1995 г., на "другия", "Корекции 2" , 2002 година. Тази концепция го превръща в емблема не само на българската, но и на международната сцена."


Светлана Куюмджиева, RASSIM® , Маслена Живопис, Галерия Credo Bonum, София, 2012


RASSIM® е участвал в изложбите: "Тялото и Изтокът" (Body and the East), Музей за модерно изкуство, Любляна (1998), "След стената" (After the Wall), Moderna Museet, Стокхолм (1999), Музей Hamburger Banhof, Берлин (2000), "Кръв и мед" (Blood & Honey, Future’s in the Balkans), The ESSL Collection, Виена (2003), заедно с Марина Абрамович, Олег Кулик, Таня Остойч, Анри Сала, Раша Тодосиевич.


През 2003 година е поканен в изложбата Writing Identity.Autobiography in Art., Galerie fur Zeitgenossische Kunst, Leipzig, Germany, а през 2004 година издателство Таймс и Хъдсън издава книгата АВТОБИОГРАФИЯ на Барбара Стайнер и Джун Янг, ( Steiner, Barbara and Yang, Jun. AUTOBIOGRAPHY, London, Thames & Hudson, 2004, 54-57). В нея RASSIM® е представен в главата DISAPPEARANCE заедно с Andy Warhol, Jeff Koons, Cindy Sherman и Christian Boltanski.


През 2004 година е поканен от куратора Алфонс Хюг (Alfons Hug) да участва в 26. BIENALE SAO PAULO, Sau Paulo, Brazil с "Корекции 2".


От 2006 година в серията "Органични картини" RASSIM® започва да създава образи, като рисува с урина - холографския код на художника, а в серията "Маслена живопис" от 2010 рисува с изгоряло моторно масло (петрол) – холографския код на Земята, в опит да пресъздаде общата памет.


През 2018 година за изложбата си СОЛ в ONE Монев галерия получава Железен орден за съвременно изкуство на Фондация "Венцислав Занков".

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия Credo Bonum

Адрес:

  • Пет. 24.05.19 - Пет. 05.07.19

Изложби

Сами вкъщи 2

/ Филми 0

Сами вкъщи 2

Виж видеото

Годзила: Кралят на чудовищата

Виж видеото

Аладин

Виж видеото

Великото пътешествие

Виж видеото

Ugly dolls

Виж видеото

Мошенички от класа

Виж видеото

Южен вятър

Виж видеото

Бохемска рапсодия

Виж видеото

Всички знаят

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK