РД Светлин – когато гледаме

14 - 23 юни 2019 г., Галерия Credo Bonum

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

РД Светлин – когато гледаме

© В.Ножарова

Галерия CREDO BONUM представя "РД Светлин – когато гледаме" изложба за рождения ден на Светлин Русев (1933-2018)


"Картината беше там. Свалиха я от стената, аз дадох куфарчето и бележката. Бях взел парите от банката, но жената започна да ги брои и да ги кръстосва на купчини
Изведнъж върху картината падна слънчев лъч. Тя оживя още повече За пръв път имах подобно преживяване с картина – особено тънко и сложно състояние! Слънцето я беше накарало да се разискри – едни сребристи, бели, сиви сияния В същото време онази жена броеше червените хартийки и ги кръстосваше. Тогава усетих с пълна сила до каква степен едното няма стойност, а другото е вечно. Усетих почти физически, осезателно стойностното и мимолетното. Парите си отидоха, а картината остана. "

Светлин Русев в интервю с Петя Тетевенска, "Светлин и понеделниците", П. 2009


Галерия Credo Bonum ще отбележи рождения ден на Светлин Русев, 14 юни, показвайки една от най-скъпите на сърцето му картини. Пейзажът "София зиме" от 1908 г. на Никола Петров (1881-1916 ). Днес тя е в Плевен, част от "Колекция – дарение "Св. Русев" още от средата на 80-те г. на XX в. Картината не е голяма, нито обектът и е необичаен или забележителен.


Пейзаж от побеляла зимна София от началото на века, правен няколко години преди Никола Петров да си отиде едва на 35 г. Но в тази картина, която колекционерът Светлин нарича "най-ценната в моята колекция", е събрана цялата му идея за изкуството, като съществуване отвъд видимото, ежедневното и материалното.


През последните години Светлин често говореше за Никола Петров, за неговата всеотдайност и посветеност, но и за обречеността му, в едни свят за който той не е бил пригоден. Връзката му с това дълбоко, разтърсващо чувство, изпитано пред платното на художника, не го напускаше, сякаш за да му напомня, че изкуството е смисъл и кауза.


Светлин Русев умееше да гледа изкуство. На неговия рожден ден, поредният който ще празнуваме в отсъствието му, галерия Credo Bonum отправя покана за тихо гледане на Никола Петров, вероятно за да потвърди вярата, че изкуството не признава ограниченията на времето, битието и собствените ни предубеждения.


Благодарим на безрезервното съдействие на г-жа Антония Караиванова, директор на Художествена галерия "Илия Бешков, Плевен.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK