Производения, създадени в колаборация с изкуствен интелект

13 юни - 7 юли 2019 г., Галерия +359

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия +359

Галерия +359

След Ню Йорк, Лондон, Ню Делхи и тазгодишното Венецианското биенале, изкуството на изкуствения интелект достига и до София. Първата изложба в България на произведения, създадени в колаборация с изкуствен интелект ще покаже Галерия +359. "Електронни сънища" включва нови работи на Албена Баева, Марина Генова, Стефан Дончев, както и серията "Синтетични абстракции" на новозеландеца Том Уайт.

Албена Баева и Том Уайт учат алгоритми как да създават картини с помощта на десетки хиляди изображения. Какво обаче ни показват тези образи? Какво значат и за кого са предназначени? "Синтетични абстракции" на Том Уайт са абстрактни картини създадени от алгоритми, селектирани на свой ред от алгоритмите на Amazon, Google или Yahoo като "неуместно съдържание". Баева помага на един алгоритъм да намери своята идентичност, като създаде свой автопортрет, който да не прилича задължително на човек или робот.
"Вечна машина за сортиране" на Стефан Дончев е сложен робот, който използва алгоритъма на Тюринг, за да реорганизира своя свят, съставен от черни и бели пулове. Когато приключи подреждането на една картина, механичната ръка, започва отначало, защото докато успее да завърши един цикъл идеите й как трябва да изглежда този свят вече са се променили.
Изкуственият интелект е наш съсед, даже наш съквартирант в изследването на Марина Генова. Той променя нашите градове, а вече и дизайна в нашите домове.
"Електронни сънища" повдига въпроса за мястото на изкуствения интелект в нашето съвремие и бъдеще, последствията за нашето общество и правата на интелигентните машини. Работите на четиримата автори разглеждат изкуствения интелект като автономен участник в нашето ежедневие. Той е субект на дейността си, освободен да взима решения в рамките на изходна база данни и правила.
"Електронни сънища" е част от програма "Радиус" на галерия "+359", в която съвременни художници са куратори на изложби, представящи работата си съвместно със селектирани от тях автори. За създаването на "Електронни сънища" Албена Баева работи съвместно с двама добре познати колеги и с Уайт, чиито авторски подход вдъхновява новата й работа.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия +359

Адрес: ул. "Галичица" №13

  • Чет. 13.06.19 - Нед. 07.07.19

Изложби

Рокетмен

/ Филми 7

Рокетмен

Виж видеото

Мамчето

Виж видеото

Сами вкъщи 2

Виж видеото

Аладин

Виж видеото

Великото пътешествие

Виж видеото

Джон Уик 3

Виж видеото

Мошенички от класа

Виж видеото

Фаворитката

Виж видеото

Южен вятър

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK