Гледки

26 юни - 26 юли 2019 г., Галерия "Лоранъ"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия "Лоранъ"

Галерия "Лоранъ"

галерия "Лоранъ" представя сборната, жанрова изложба "Гледки". Това са пейзажи, които се вглеждат в селища, градове, махали или малки интимни кътчета. От платната надничат сгради, багрени къщи, плевни и мелници, скрити в дворове и зеленина.


Повечето изгледи са без обитатели и социално оживление, в тях няма фабула и движение. Във всички обаче се чувства състоянието на момента и чисто авторовото присъствие. Сетивата на художника са проектирани върху платното.


Повечето от творбите са от известни места, които носят белега на българското. Те са като от един ретро, забавен каданс, в който обектите са разтопени от илюзорна нега. Няма игра на кадрите, няма сложност на композициите.


Подбраните автори са добре познатите на нашата публиката: Никола Кожухаров, Борис Денев, Марио Жеков, Йозеф Питер, Данаил Дечев, Георги Железаров, Георги Рубев, Иван Христов и др.
Сред тях интерес представляват великолепен созополски мотив на Марио Жеков, изпълнен с пастелна експресия на цвета, и малка по формат панорамна гледка към София на Борис Денев.


Като противовес на българското, за което говорихме, е работа от 1926 г. на Никола Кожухаров. Композицията се рее над покривите на Стария град и дворцовия комплекс Храдчани в Прага, над които се извисява силуетът на катедралата "Св. Вит". Творбата е необичайна със своя пластичен език, сложен цвят и експресивна мазка. Последните едновременно с обобщените форми придават вглъбеност на чешката панорама.


Много често при споменаване на думата пейзаж зрителите си представят нещо леко и жизнено, но както има произведения подчертано лирични, така други са мрачни и понякога тягостни. Чисто градска студенина носи платното на Тодор Хаджиниколов.


Пастелните тонове разкриват умора и тъга в изображенията на скупчени сгради и голи дървета. Подобно е настроението в картината на Йозеф Питер. В нея всички форми са поели от мъртвешкото зелено на кипарисите.


В експозиционното пространство се открояват градските пейзажи от Търново на двама различни като натюрел и идентичност автори Иван Христов и Кирил Станчев. И двете работи са с ниска гледна точка, а Търново е сякаш видима картина на историческо напластяване, със стъпаловидните си къщи.


Изненадва ни експресията в платното на Слави Генев. Самоковските къщи са предадени с една топла и движеща се цветност.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия "Лоранъ"

Адрес:

  • Ср. 26.06.19 - Пет. 26.07.19

Изложби

Ченге под наем

Ченге под наем

Виж видеото
А дано, ама надали

А дано, ама надали

Виж видеото
Толкин

Толкин

Виж видеото
Рокетмен

Рокетмен

Виж видеото
Сами вкъщи 2

Сами вкъщи 2

Виж видеото
Великото пътешествие

Великото пътешествие

Виж видеото
Джон Уик 3

Джон Уик 3

Виж видеото
Escape Room: Играй или умри

Escape Room: Играй или умри

Виж видеото
Бохемска рапсодия

Бохемска рапсодия

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK