Оградена празнота

25 юни - 21 юли 2019 г., Галерия Credo Bonum

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Credo Bonum

Галерия Credo Bonum

Проект на група 7+1 за галерия Credo Bonum


Автори Камен Цветков, Илко Николчев, Панчо Куртев, Йоханнес Артинян
Куратор Илина Коралова


Галерия "Credo Bonum" ще представи проектът "Оградена празнота" на група 7+1


"В началото пробивите в моята скулптура бяха направени самоцелно. Тъй като се опитвах да осъзная пространството в скулптурата, направих празното само по себе си форма. Твърдото тяло беше намерено, изядено и понякога формата беше само черупката,
която държеше празнотата."

Henry Moore, Some Notes of Space and Form in Sculpture, 1970


Ако има явление в българската скулптура от последните 30 г., без съмнение това е група 7+1. Те се появиха в края на 90-те, като обединение на 7 художници и 1 куратор (от където идва и името на групата). Последвалите проекти, мащабни и предизвикателни, поставяха под въпрос физичните закони, предизвикваха публичната среда, взаимодействаха с образа на града или с материята на природата.


След серия от запомнящи се творби, част от които съществуват до днес, те престанаха да работят като група и поеха всеки по свой собствен път. Радикалната промяна, която група 7+1 въведе във възприятието за скулптура в България, дълго ги следваше, превръщайки ги в своеобразна легенда в съвременното ни изкуство.


Днес, художниците-основатели на групата скулпторите Камен Цветков, Илко Николчев, Панчо Куртев, Йоханнес Артинян и тяхната кураторка Илина Коралова, се завръщат с нов проект. По покана на Credo Bonum 7+1 те създават работа за бялата зала на галерията.


"ОГРАДЕНА ПРАЗНОТА" е инсталация, променяща усещането на пространството в галерията. Тя поставя под въпрос идеите за плътността на обемите, за пълно и празно, за тежест и лекота, така важни за природата на скулптурата. "ОГРАДЕНА ПРАЗНОТА" е едновременно присъствие и отсъствие, игра на обеми и пропорции, които "пълнят" или поставят съвсем "празна" залата на галерията.


Светлината навлизаща от оберлихта на залата играе важа роля в изложбата. Тя е действащо лице, променящо възприятията на елементите в залата, а движението на слънцето в различните части на деня, създава неподозирана динамика в иначе статичните, графични обекти.


Арт група 7 + 1 е създадена през 1997 г. от скулпторите Камен Цветков, Илко Николчев, Панчо Куртев, Йоханнес Артинян, Стефан Хаджиев, Красимир Ангелов, арх. Георги Даскалов и кураторката Илина Коралова. Групата е "отворена" и в различните проекти са участвали различни автори. В част от реализациите са се включвали и артисти, които формално не са част от 7+1.


Основна тенденция в професионалните търсения на групата е проблематизирането на социалните и физическите норми, посредством мащабни скулптурни инсталации в социална среда, открити и закрити пространства. В проектите си, авторите се стремят да постигнат определена "физическа интерактивност", да включат зрителя в създадената среда; да допълнят конкретните пространства или да променят техните параметри.


Ето защо, често в проектите си авторите съзнателно търсят определени зони. Зони на преминаване, зони на промени и т.н. Средствата, технологиите и материалите, които групата ползва, са изцяло продиктувани от конкретния проект и варират от класическите – камък, метал, дърво, до съвременните промишлени – стреч фолио, мрежа от фибростъкло и др.


Реализациите на 7+1 не са директно политически или социално ангажирани. Те търсят отговори или по-точно поставят въпроси на едно по-базово равнище. Въпреки това, следвайки конвенцията, че фундаменталните философско-формални принципи имат своята практическа и социална проява, реализациите на групата са насочен и към актуалните обществени процеси.


По-значими проекти, реализации и участия:
2018 г., "Скулптура сега", Галерия Кредо Бонум. София;
2001 г., "Салфетката", Скулптурен симпозиум "Скулптура XXI", София;
2000 г., "Подземен филтър", Седмица на съвременните изкуства, Пловдив;
2000 г., "12 часа", Градска художествена галерия Варна;
2000 г., "Замъгляване", Градска художествена галерия Варна;
2000 г., "Мембрана", Съюз на българските художници, художествена галерия ул. "Шипка" 6;
2000 г., "Анализ на паметта'", "Фронт за комуникация", Център за съвременни изкуства, Пловдив;
1999 г., "Нещо долу там горе", Международен скулптурен симпозиум – Илинденци;
1999 г., "Бариери – дефракция – преминаване", годишна изложба на Център за изкуства "Сорос", Варна, Морската градина;
1999 г., "Вода – въздух", център на Златоград;
1998 г., "Филтър – преминаване", гр. Перник;
1998 г., "Бариера – вертикали", с. Момчиловци 1998 г., "Две реалности", център за съвременно изкуство "Ата-рай", София; 1998 г., "Микадо", градска художествена галерия, Пловдив; 1997 г., "Арката", галерия Ата-рай, София; 1997 г., "7 + 1", галерия "КИЦ" Перник;

Повече

Изложби

Жокера

/ Филми 0
Жокера

Жокера

Виж видеото
Рамбо: Последна кръв

Рамбо: Последна кръв

Виж видеото
Засукан свят

Засукан свят

Виж видеото
Да свалиш Уолстрийт

Да свалиш Уолстрийт

Виж видеото
Имението Даунтън

Имението Даунтън

Виж видеото
Angry Birds: Филмът 2

Angry Birds: Филмът 2

Виж видеото
Имало едно време... в Холивуд

Имало едно време... в Холивуд

Виж видеото
Момчета за пример

Момчета за пример

Виж видеото
Толкин

Толкин

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK