Свързани със земята: Приказки за човека и природата

28 август - 20 септември 2019 г., Музей "Земята и хората", Гьоте институт

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

автор: Нико Йоана Вебер

автор: Нико Йоана Вебер

Изложбата "Свързани със земята" на германската кураторка Мари Химерих изследва различните естетически, политически и екологични аспекти на природата. Българо-немският артистичен проект се случва на две локации в София – в Гьоте-институт и в Националния музей "Земята и хората".


Участващи художници
Толиа Астакхишвили, Дани Якоб, Албена Михайлова, Ани Шулце, Радостин Седевчев, Димитър Шопов, Мартина Вачева и Нико Йоана Вебер
Куратор: Мари Химерих


Гьоте-институт България дава начало на новия си културен сезон с изложбата "Свързани със земята", която ще се открие в сряда, 28 август.


Младата немска кураторка Мари Химерих пристига в София за първи път през 2018 г. като резидентка в международната кураторска програма "КЛИК" (проект на фондация "Изкуство – дела и документи" с партньори Гьоте-институт и Столична програма "Култура"). Наред с различни музеи и галерии в столицата тя посещава и Националния музей "Земята и хората". Той я впечатлява не само със своята забележителна колекция от кристали и минерали, но и с архитектурата, начина на излагане на експонатите и, не на последно място, с концепцията да изследва връзката на човека със земята. Именно от тук възниква и изложбата "Свързани със земята".


Проектът изследва естетическите, психологически, политически и икономически връзки на човек със земята – от митологията и предклонението пред природата, през полезните изкопаеми, до културното наследство и пластовете история. Тези теми обединяват работи на осем български и германски художници, някои от които са специално създадени за изложбата. От българска страна в нея се включват Албена Михайлова, Димитър Шопов, Мартина Вачева и Радостин Седевчев. За първи път в България ще бъдат представени и творби на немските художнички Толиа Астакхишвили, Дани Якоб, Ани Шулце и Нико Йоана Вебер.


Основната част на изложбата ще бъде в Гьоте-институт България, а в музея "Земята и хората" всеки ден между 16 и 18 ч. ще може да бъде видяна и видеоинсталацията "Марказит" на немската художничка Нико Йоана Вебер, за която през 2014 г. тя печели награда за най-добър филм (Fiction Film Award) от фестивала Blicke в Рур, Германия.


Първата прожекция на филма с представяне от кураторката Мари Химерих ще бъде в сряда, 28 август, в 17 ч. Непосредствено след това, в 18:30, ще бъде открита и изложбата в Гьоте-институт.


"СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯТА: Приказки за човека и природата" обединява творби на художници от Германия и България, които се занимават с естетическите, политически, екологични и психологични аспекти на природата и природните пространства.


Изложбата възниква в рамките на кураторската резиденция КЛИК и е вдъхновена от посещението на кураторката Мари Химерих в софийския музей "Земята и хората", който е открит само няколкото години преди разпадането на Съветския съюз с идеята да представя на публиката богато разнообразие от минерали, намерени в България и по света.


Специално създадените презентационни структури за кристалите и скалите, някои от които с човешки ръст, показват внимание не само към гео-историческата значимост на експонатите, но и към тяхната висока естетическа стойност. Стенописи пък разказват за универсалната връзка между човека и земята и дават началото на верига от асоциации - от традициите на космологичната мисъл, през влечението на изкуството към геоложките форми и материали до идеологическото и икономическо изчерпване на природните ресурси.


Ако освен това вземем предвид значението и културната стойност на подземните природни богатства - включително обвити в митове златни съкровища или пластовете археологически находки - за националното съзнание на България, връзката между утаенатаистория и човешката цивилизация може да бъде интерпретирана и политически. Как средата и природното пространство в географско отношение се отнасят към идеите за (индивидуална, колективна, национална) идентичност?


В много от изложените творби референтна точка е човешкото тяло: като естествена пресечна точка с материалността на земята, като сетивен център на интуитивна или географски ориентирана връзка с околния свят или естетическо изразно средство.


Мари Химерих

Повече

Изложби

Близнакът

/ Филми 0
Близнакът

Близнакът

Виж видеото
Жокера

Жокера

Виж видеото
Загубеният йети

Загубеният йети

Виж видеото
Към звездите

Към звездите

Виж видеото
Рамбо: Последна кръв

Рамбо: Последна кръв

Виж видеото
Засукан свят

Засукан свят

Виж видеото
Микеланджело: Безкрайност

Микеланджело: Безкрайност

Виж видеото
Код: Ангелът

Код: Ангелът

Виж видеото
Момчета за пример

Момчета за пример

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK