FRIENDS

11 септември - 18 октомври 2019 г., Галерия "Сердика"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Сердика

Галерия Сердика

Галерия Сердика представя "FRIENDS" - Първата динамична изложба на приятелите Стефан Петрунов, Соня Ковачева и J.PANK


За първи път Галерия Сердика ще покаже творбите на трима абсолютно различни артисти в динамична изложба, в която част от картините ще се подменят по време на едномесечната експозиция. FRIENDS събира Стефан Петрунов, Соня Ковачева и J.PANK /Йордан Панков/ - артисти и приятели, по идея на Стефан Стоянов, куратор на експозицията.


Тримата излагат заедно за първи път, всеки носи своето светоусещане, на пръв поглед твърде различни, те са обединени в идеята да интригуват публиката именно чрез събирането им на едно място.
Галерия Сердика отваря врати за FRIENDS от 11 септември до 18 октомври 2019 г. с теми и сюжети, разгледани през погледите на артистите Стефан Петрунов, Соня Ковачева и J.PANK /Йордан Панков/.


Вернисажът е на 11 септември, сряда, от 18:30 часа.


Повечето от творбите, които тримата ще покажат в галерия Сердика на Женски пазар са създадени през последната година и не са представяни пред публика.


Стефан Петрунов ще участва в изложбата с лица и фигури върху голямоформатни платна. Едната серия от работи в сиво-черен колорит и син правоъгълник, който е поставен пред лицата на образите ще контрастира с другата серия ярки и експресивни изображения.


Соня Ковачева ще представи серия, върху която работи през последните няколко години. Това са живописните творби на "P&P" и "Bonnie and Clyde", лебеди от парк "Бачиново". Ще бъдат представени "Наслада за сетивата" и други нови теми, който вълнуват авторката през последната година.


J.PANK ще представи в изложбата характерните за него изображения, теми и сюжети върху цветни принтове и платна в малък формат.


Стефан Петрунов
Стефан Петрунов е роден в София. През 1990 г. завършва специалност "Живопис" в Национална художествена академия (НХА), а през 1993 г. е първата му самостоятелна изложба в Grove Gallery London. Развива се в сферата на графичния дизайн и работи за международни компании за дигитално изкуство (digital art) като Canadian New Vision Technology, NVTECH-Саnada, ICYGEN corp.USA и Swan Multimedia Ltd.


Към рисуването се завръща през 2008 г. В работата си използва живопис, колаж, видеоинсталации. Характерни за него са философския прочит и психологическите портрети. Участва в изложби в Германия, Токио, Ню Йорк и Лондон. Носител е на наградата "Марко Поло – посланик на изкуството" - Венеция, 2015 г., а през 2013 г. е награден за най-добре представил се артист на Международното изложение за съвременно изкуство – Барселона.


Има редица участия в групови изложби като 2018 г. - "We Contemporary – Palermo"; 2017 г. - "Anima Mundi" арт фестивал, съпътстващ Венецианското биенале. Последните му самостоятелни изложби са: 2018 г. - Галерия Гешов, 2017 г. - Галерия Gols, Виена и 2016 г. - "Аналогии" - галерия "Аросита". Активен участник е във фестивали и проекти за съвременно изкуство в България и чужбина.


Соня Ковачева
Соня Ковачева завършва специалност "Текстил" в НХА и е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства (НХА). Соня Ковачева е съвременен художник и през последните години личните преживявания са в основата на нейното творчество. Водещо при нея са емоцията и чувството, пресъздадени в образ. По неин специфичен начин отразява даден момент, етап от живота, място или събитие. "За мен най-важна е емоцията и личното усещане, тях извеждам на преден план. Техниките и материалите, които използвам са различни във всяка моя тема.


Избирам техники, който ще ми служат най-добре, за да изразя своето усещане." казва Соня Ковачева.
Това се проследява в самостоятелните й изложби: 2018 г., Фокусиране: Париж, Благоевград, Мюнхен, Градска галерия в Благоевград, 2017 г., Парижки предизвикателства - игра с образи, Галерия Аросита, 2016 г., Фротажи Вила Валдберта, Гьоте-институт, София, 2013 г., Фротажи Вила Валдберта в Мюнхен, 2013 г., Вила Валдберта - духът на орнаментите, Галерия Аросита; 2010 г., Парижки дневници, Галерия Aросита.


Има и ред участия в български и международни форуми, кураторски проекти, пленери и изложби за съвременно изкуство, между които глобалния проект "Imago mundi" Венеция, "Фротажи", Вила Валдберта към Културния отдел на град Мюнхен, където е стипендиант (2012/ 2013 г.) и галерия GEDOCmuc, Мюнхен, Център за съвременно изкуство Ниш, Сърбия, и др. Активен участник е и във фестивали за съвременно изкуство в Благоевград, София и др.


J.PANK /Йордан Панков/
J.PANK завършва специалност "Графика" в Национална художествена академия (НХА). Той е характерен съвременен художник, който близо десет години използва в работите си сюжети и елементи от изчезнали или откраднати световни шедьоври. Работата му е насочена в поднасяне на коментар и подмяната на визуалния език, съобразен със съвременното разбиране на популярната култура. J.PANK споделя за своите произведения: "В болшинството си това са препратки към много скъпи или направо безценни произведения, които обаче ги няма...


Естествено произведенията, които правя, трябва да носят духа на времето, в което живеем, да е очевидно, че става дума за съвременен прочит, интерпретация от днешна гледна точка. Днес времето на възприемане сякаш е сведено до минимум и ако с нещо не те привлече в произведението, зрителят мигновено преминава на следващия обект. Няколко секунди...


"Последователната линия и стил на автора се наблюдава в сериите LOST, REPLACE, RETURN, NEW READING и J.PANK&APELLES, като най-цялостно работата му в последните години е представена през юли 2019 г. в експозицията /J.PANKpresents/ в галерия "Райко Алексиев". През 2016 г. галерия "Аросита" представя експозицията RETURN, която включва живопис и рисунки, версии на изчезналите произведения от най-голямата кражба в съвременната история (преди 26 години, на 18.03.1990 г.) от музея Isabella Stewart Gardner.


През 2013 г. прави лимитирана серия от линогравюри - REPLACE, отново по унищожени шедьоври и ги изпраща на девет световни личности. Серията LOST е емблематична за J.PANK, представяйки ТОП 20 от най-скъпите изчезнали световни шедьоври. Двадесетте картини (акрил върху платно) са изложени през 2011 г. в Националната художествена галерия.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия "Сердика"

Адрес: ул."Стефан Стамболов" и ул."Лозенград", ет.2

  • Ср. 11.09.19 - Пет. 18.10.19

Изложби

Близнакът

/ Филми 0
Близнакът

Близнакът

Виж видеото
Playmobile: Филмът

Playmobile: Филмът

Виж видеото
Към звездите

Към звездите

Виж видеото
Рамбо: Последна кръв

Рамбо: Последна кръв

Виж видеото
Да свалиш Уолстрийт

Да свалиш Уолстрийт

Виж видеото
Микеланджело: Безкрайност

Микеланджело: Безкрайност

Виж видеото
ТО: Част втора

ТО: Част втора

Виж видеото
Код: Ангелът

Код: Ангелът

Виж видеото
Имало едно време... в Холивуд

Имало едно време... в Холивуд

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK