Уаби-Саби - Идеалното несъвършенство

12 - 28 септември 2019 г., Галерия "Финес"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия "Сезони"

Галерия "Сезони"

На 12.09.2019г. oт 19:00 часа галерия "Финес" открива Новият си сезон, съвместно с Асоциация "Кири - е" България и специален гост от Япония - Сенсей Маяно Онодера, с изложба озаглавена "Уаби-Саби - Идеалното несъвършенство". Вече за трета поредна година галерия "Финес" представя различни аспекти на необятното традиционно японско изкуство: кири - е техника, направа на традиционни японски ветрила, кимона, топки "Темари" и др.


"Уаби - Саби" или Идеалното несъвършенство е дълбоко вкоренено в традициите на Японския начин на живот, и води началото си от древността, от първите чайни церемонии, минавайки през вековете като отражение на разбирането, че животът е това, което ни се случва всеки ден и ние го приемаме такъв, какъвто е, с всичките му моменти , като изключително лично изживяване.


Простотата и в същото време – сложността на ежедневието, цветовете на изгрева и падащите вишневи листенца, ромолът на бързащия поток и усмивката на случаен минувач – всичко това ни се поднася като прекрасен подарък, на който се радваме не само като го получим, но и при всеки спомен за него. Животът е идеален в своето несъвършенство – една симфония от мигове, музика, багри и вкусове, която пишем ние самите. Затова и понятието "уаби-саби" е както обобщаващо за стила на живот, така и персонализирано, защото всеки го изживява по своему.


Специалният гост от Япония тази година е Сенсей Маяно Онодера - дългогодишен член на ръководството на The Japan Senga Association, нон-профит организация, създадена през 1984 г. с цел продължаване на традициите на Кири-е. Със Сенга се занимава от над 30 години, живяла е в Лос Анджелес и Ню Йорк, Магистър по специалността "Дизайн" от Long Island University.


От 2005 година е директор на Организацията Senga Art & Space. През последните няколко години работи заедно с майстори на ръчно изработена хартия в Япония, съединявайки изкуството с технологиите, с цел създаване на нов стил и развитие на древното изкуство. Нейната цел и мисия е да преподава и разпространява Сенга извън страната си, давайки възможност на широката публика да се запознае и с тази страна на японските изкуства.Нейните Сенга картини са прекрасни мозайки, в които дребните елементи се съединяват хармонично в цялост.


Експозицията, която галерия "Финес" представя на 12.09.2019г. от 19:00 часа включва над 40 творби в техника кири-е, включително и Сенга картини, традиционни японски кимона и ветрила.


На 14.09.2019г. Сенсей Маяно Онодера ще проведе в галерия "Финес" два уъркшопа от 11:00 до 13:00 часа и от 15:00 до 17:00 часа в които ще покаже на любителите на японското изкуство техниките за направа на "Кири - е" картини и "Сенга" картини. За записване за уъркшопите звънете на телефона на галерия "Финес" или на Асоциация Кири -е Интернешънъл България.


Дългогодишният директор и основател на Асоциация "Кири -е " Интернешънъл България госпожа Рина Пападополу казва "В стремежа си да постигнем идеала, нека се радваме на малките несъвършенства, които всъщност изтъкават деня ни, правят го специален и дават необятно поле за изява.


Водени от необходимостта да споделим с вас мига, ви каним да посетите изложбата , представяща едно от най-дълговечните японски изкуства – кири-е и приложенето му в в традиционното облекло!


Заповядайте, нека заедно се потопим в необятния свят на японската култура в салоните на галерия "Финес"!

Повече

Изложби

Близнакът

/ Филми 0
Близнакът

Близнакът

Виж видеото
Жокера

Жокера

Виж видеото
Playmobile: Филмът

Playmobile: Филмът

Виж видеото
Към звездите

Към звездите

Виж видеото
Засукан свят

Засукан свят

Виж видеото
Микеланджело: Безкрайност

Микеланджело: Безкрайност

Виж видеото
ТО: Част втора

ТО: Част втора

Виж видеото
Имало едно време... в Холивуд

Имало едно време... в Холивуд

Виж видеото
Толкин

Толкин

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK