Скейтъри от миналите времена

19 септември - 2 октомври 2019 г., Галерия Gifted Sofia

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Скейтъри от миналите времена

© Мартин Младенов

Снимки на Мартин Младенов от зората на скейтборд културата в България


Периодът в края на 80-те е белязан с редица събития като падането на Берлинската стена и революционната вълна, която сваля комунистическите правителства в Централна и Източна Европа.


В контекста на тези събития, както и на най-неочакваното място — в подножието на Паметника на Съветската армия, фотографът Мартин Младенов се присъединява към свой съученик и група скейтъри и кънкьори, практикуващи нестандартно си за времето хоби. Авторът ги нарича " основоположниците на градската култура в късно-социалистическа България".


Интересен факт свързан с наличието на тази субкултура тогава е, че по времето на комунизма е почти невъзможно да притежаваш какъвто и да е предмет, за който се смята, че символизира Западната култура и начин на живот.


Мартин разказва за този парадокс пред Радио Бинар: "В магазините нямаше скейтбордове, но имаше юноши, които не само ги караха, но и успяваха да поддържат дъските си в перфектно състояние с подръчни средства. Нещо повече – представяха България на европейски състезания и бяха достатъчно много, за да се реализира Републиканско първенство."


В изложбата са включени фотографии на скейтъри и кънкьори в София, както и кадри от Републиканското първенство проведено на 23 април 1989 г.


Роден през 1971 г. в София, Мартин Младенов заминава за Прага през лятото на 1989 малко преди падането на Берлинската стена, където се дипломира като инженер-химик. Занимава се с фотография, кино, рисуване, писане. Разностранните му интереси го отвеждат до списание "Хлава", в което е фотограф, илюстратор, а впоследствие и главен редактор.


През 2003 и 2004 г. участва в няколко общи фотографски изложби в Чехия, а сред самостоятелните му изложби се открояват "Фотографии" (2004, Прага), "Музика и зеленчуци", илюстрации (2005, Прага, 2006, София), "Куклички — фотографии" (2008, София, съвместно с Таня Замфирова).


През 2007 г. прави филма "София видеогайд" (Бидонфилм/Паралакс), на който е сценарист, оператор и копродуцент.


Сред останалите му изяви са участието в основаването на две галерии, стихосбирките на чешки език "Сума Xi" (2003) и "Прозаични тривиалности" (2005), преводите от чешки на български на пиесите на Вацлав Хавел Протест (2009), "Оттегляне" (2009), "Грешка" (2012) и Аудиенция (2019), книгата на Вацлава Хавел "Властта на безвластните" (2017) и книгата на български език с художествена проза и авторови илюстрации "PVC" (2014).


Куратор Константин Радев

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK