Палати от колиби

10 септември - 12 октомври 2019 г., Галерия Стрруктура

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия "Структура"

Галерия "Структура"

Това е първата самостоятелна изложба в България на живеещата в Ню Йорк художничка Миряна Тодорова.
Тя е позната на българската публика с някои от своите пърформанси и инсталации, показвани в различни общи изложби, както и като носителка на Наградата Гауденц Б. Руф за млад автор през 2011 г.


Живописта винаги е съпътствала творческото ѝ развитие. Както в пърформансите и инсталациите, така и тук Миряна Тодорова не просто експериментира с цветове, линии и форми, а дава израз на личните си преживявания, които в голяма степен отразяват променения свят, в който живеем.


Изложбата в галерия Структура представя работи, създадени в периода 2016-2019 г. Изработени са с акрилни и маслени бои върху платно, лен и хартия.Произведенията се разделят в два основни цикъла. "Чуждо тяло" се занимава с проблема за намирането на личен комфорт в една постоянно променяща се среда. Дългогодишен живот в емиграция, живот в постоянно местене през континенти, държави, градове и квартали, прекосяване на различни културни, социални и
икономически територии – всичко това създава усещане за несигурност и липса на хармония между тялото и мястото.


Собственото тяло започва да се усеща като чуждо. Пейзажите наоколо (природни, градски,
психологически) също динамично се променят и чувството за вечно разминаване се превръща във фон на живеенето. Несигурните, нервни и трептящи линии като че ли се опитват да намерят онази граница, онази контактна точка, в които тяло и реалност ще се засекат.


Втората серия е свързана с интереса на Тодорова към архитектурата, към конструкциите за живеене и структурата на нещата. Решетките от линии, дълбочината на пространството и по строгата геометрия предизвикват асоциации с материалния свят, който ни заобикаля. Заставени да живеем в него, ние често изпитваме неудобството от недостатъчно бързо развиващата се архитектура, от непригодността ѝ към начина на живот, който става все по-гъвкав и мобилен.


Названието "Палати от колиби" визира именно тази мечта за създаване на уютен, добре устроен дом (физически и духовен), която постоянно се сблъсква с неустойчивите параметри на всекидневието.


Миряна Тодорова (р. 1984 в София, живее и работи в Ню Йорк) завършва бакалавърска и магистърска степен, специалност "Изящни изкуства" в Училището за визуални изкуства, Ню Йорк. Нейните проекти комбинират живопис, пърформанс, видео, движеща се архитектура и публични интервенции.


Тя е участвала в множество изложби в Европа и САЩ, между които: "Перформативно" в галерия Baahng, Ню Йорк, "Чужди Тела" в Арт Център Mana Contemporary, Ню Джърси, "Движещи се обекти" в галерия frosch&portmann, Ню Йорк, "Да бъдеш" в Центъра за изкуство и архитектура Storefront, Ню Йорк, "Стъпка на прекъсване", галерия Radiator, Куинс, "Движение на цялото", галерия Inda, Будапеща, "Дисидентски желания" в Института за съвременно изкуство District, Берлин, "Пулс" в Арт Център The Invisible Dog, Бруклин, "Aван-гайд за NYC: Да преоткриеш изгубеното" в галерия Apexart, Ню Йорк и "Bременен Ню Йорк" в Центъра за
фотография и видео, Ню Йорк.


Творбите ѝ са в колекциите на Deutsche Bank 60 Wall St, Нюйоркската Фондация за Изкуство NYFA и Семейната Фондация на "Айлийн С. Камински" ESKFF и участват в публикации в Artforum, TimeOut NY, Blouin Artinfo и Le Monde Diplomatique.


Миряна Тодорова е носител на Наградата за съвременно изкуство "Гауденц Б. Руф" в категорията за млад автор (2011) и е стипендиант в Училище за живопис и скулптура Skowhegan, Мейн (2012), ZK/U- Център за изкуство и урбанизъм, Берлин (2013) и Резидентна програма за визуални изкуства BRIC, Бруклин (2014).

Повече

Изложби

Playmobile: Филмът

/ Филми 0
Playmobile: Филмът

Playmobile: Филмът

Виж видеото
Рамбо: Последна кръв

Рамбо: Последна кръв

Виж видеото
Засукан свят

Засукан свят

Виж видеото
Имението Даунтън

Имението Даунтън

Виж видеото
ТО: Част втора

ТО: Част втора

Виж видеото
Код: Ангелът

Код: Ангелът

Виж видеото
Angry Birds: Филмът 2

Angry Birds: Филмът 2

Виж видеото
Цар Лъв

Цар Лъв

Виж видеото
Толкин

Толкин

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK