София – 140 години столица на България

3 – 29 септември 2019 г., Музей за история на София

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Музей за история на София

Музей за история на София

Изложбата "София – 140 години столица на България". Тя представя ключови градски места чрез похватите на дигиталната арт фотография и печата с ефект на живопис.


Временната изложба "София – 140 години столица на България" е авторски проект на художника Велизар Димитров, разработен специално за Регионалния исторически музей – София. Той е концентриран около развитието на града и превръщането му в модерна европейска столица.


Експозицията, разположена в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16), съдържа изгледи от София след обявяването й за столица на България (1879 г.). Снимките са част от архива на Регионалния исторически музей – София.


Съвременният вид на столицата е представен посредством 34 дигитални фотографии с допълнителна художествена обработка. Използваната за възпроизвеждането на паната техника е директен печат върху канаваца. Така се пресъздава ефектът на живописна картина с повишена интензивност на цветовете.


Сред архивните фотографии в изложбата присъстват: Файтонджийската пиаца; Говеждият пазар при базиликата Света София; някогашната ул. "Самоковска" (дн. ул. "Граф Игнатиев") с грънчарския пазар; несъществуващата вече ул. "Търговска" и др.


Изгледите от съвременна София са както емблематични сгради от различни периоди (Базиликата Света София, Народното събрание, Народният театър "Иван Вазов", Софийският университет "Св. Климент Охридски", Националният дворец на културата и др.), така и градски пейзажи (София в навечерието на Коледа, пешеходната зона по бул. "Витоша", съжителството на средновековна църква и модерна търговска сграда и др.).


Изложбата може да бъде разгледана в периода 3 – 29 септември 2019 г. в галерийното
пространство при Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16).

Повече

Изложби

Близнакът

/ Филми 0
Близнакът

Близнакът

Виж видеото
Загубеният йети

Загубеният йети

Виж видеото
Засукан свят

Засукан свят

Виж видеото
Имението Даунтън

Имението Даунтън

Виж видеото
Микеланджело: Безкрайност

Микеланджело: Безкрайност

Виж видеото
ТО: Част втора

ТО: Част втора

Виж видеото
Код: Ангелът

Код: Ангелът

Виж видеото
Момчета за пример

Момчета за пример

Виж видеото
Толкин

Толкин

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK