Срещи

19 септември - 25 октомври 2019 г., Галерия Лоранъ

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

автор: Никола Кожухаров, Рилският манастир, 1946, Маслени бои шперплат, 80 х 95,5 см

автор: Никола Кожухаров, Рилският манастир, 1946, Маслени бои шперплат, 80 х 95,5 см

Изложбата "Срещи" събира новите постъпления през летния сезон в галерия "Лоранъ". Определяме заглавието за представяне на тази колекцията като досег с големите имена в българското изкуство. В нея са включени живописни творби, акварели и рисунки, които се показват за първи път. Сред авторите са Златю Бояджиев, Данаил Дечев, Владимир Димитров – Майстора, Васил Стоилов, Иван Милев, Константин Щъркелов, Никола Кожухаров и др.


Много от творбите са с история. Ако се фокусираме върху тях ще забележим, че композицията на Данаил Дечев се разгръща сред сенките на дърветата. В тъмнозелените листаци се прокрадват малки светли отблясъци и въпреки това има оживление от жизнерадостта и безгрижието на хората.


Работата на Иван Милев, която показваме е мотив от Венеция. Простотата, ритъма, силната стилизация, редуващите се петна са съчетани с типичния за него тъмно-винен, драматичен колорит и това запазва приказното усещане.


Пейзажите на друг наш живописец от градчето Сакрофано в Италия са от 60-те години. Те се отличават от общата ни представа за метода му на работа. Почти геометричните и обобщени сгради в двете творби на Васил Стоилов оформят един имагинерен свят. В тях се е загубила романтичната нотка на малките италиански градчета, но пък е останала леката въздушна цветност.


Може би трябва специално да откроим ранното произведение на Георги Попов – Джон от 1933 г. при пребиваването му във Франция. Изпълнено е в маниер, който авторът изоставя през годините. Озаглавено е "Жена в черно". В него дамата е седнала върху постамент за натюрморт и сякаш е вещ, напълно дистанцирана от заобикалящото я.


Нестабилната й поза засилва ефекта на несъответствие и нереалност, което увеличава разминаването със задния план, където е избран оживен пасторален пейзаж. Двете части са сякаш два отделни опозиционни свята.


Пейзажът на Никола Кожухаров от Рилския манастир е потънал в мъгли и в пъстротата на есенния склон.


Константин Щъркелов присъства в изложбата с два акварела, единият е речен мотив, а другият нежен натюрморт в гълъбово-сиво с цъфнали клонки и върби. Сякаш, за да не наруши лекото и въздушно усещане, авторът поставя букета в прозрачен съд и запазва цветната хармония.


Гвашът на Иван Пенков в нашата експозиция е от 1927 г., а темата в него е хоро. Концентричната композиция е майсторски поместена в квадратния формат. Движението на фигурите е умело съчетание на обобщеност, динамика на жестове и пози, и пастелна гама.


И тук към края ще споменем няколко рисунки, които не отстъпват по стойност на живописните творби. Златю Бояджиев присъства с две бързи моливни скици, каквито рядко се появяват в обръщение.


Голямоформатната рисунка на Владимир Димитров – Майстора е харизматична. Портретът на старица има почти гротескно излъчване със засилената геометризация на сгърченото лице.
При Елиезер Алшех засичаме как се създава картина от незначителен изглед - двора на къщата му в Буенос Айрес. Акварелната рисунка оживява с помощта на експресивното и кръгообразно движение на линията в зелено и жълто.


Тук отново няма да разкрием всички страни на изложбата докрай, защото "срещи" се случва в пространството на галерията и историите трябва да бъдат разказани там.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия "Лоранъ"

Адрес:

  • Чет. 19.09.19 - Пет. 25.10.19

Изложби

Жокера

/ Филми
Жокера

Жокера

Виж видеото
Playmobile: Филмът

Playmobile: Филмът

Виж видеото
Към звездите

Към звездите

Виж видеото
Засукан свят

Засукан свят

Виж видеото
Завръщане

Завръщане

Виж видеото
Да свалиш Уолстрийт

Да свалиш Уолстрийт

Виж видеото
ТО: Част втора

ТО: Част втора

Виж видеото
Цар Лъв

Цар Лъв

Виж видеото
Толкин

Толкин

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK