Трънливи наслади

1- 20 октомври 2019 г., Галерия Нюанс

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Нюанс

Галерия Нюанс

Галерия Нюанс има удоволствието да ви покани на изложбата "Трънливи наслади" представяща нови маслени произведения на художничката Катрин Томова.


Живописният език на Катрин Томова е изключително запомнящ се, работата й с форма и цвят се развива логично и последователно още от студентските й години. Дългият й творчески път минава през над 20 самостоятелни изложби, специализации в Париж и много участия в групови изложби в страната и чужбина. Темите, които тя следва са винаги лични, те се разгръщат във визуален разказ посредством усетът й към възможностите на определени цветове и форми да предат сложна идея, на интуитивно ниво.


В големите формати тя се чувства свободна да развива сложни абстрактни композиции, които същевременно изграждат пространства с осезаема дълбочина. "Сюжетите" на Катрин Томова не напомнят нищо познато ни до момента, но някак изграждат едно напълно физическо, възможно пространство, което колкото повече бива съзерцавано, толкова повече се осъществява.


Заглавието "Трънливи наслади" е препратка към процеса на създаване. За художника творческият акт е неминуемо свързан с бодливи, болезнени усещания, но също така само той може да донесе търсеното удоволствие и удовлетворение. Затова и в живописта на Катрин Томова колоритът е богат и смел, често топлите гами се редуват със студени, което донася усещането за противоречие трансформиращо се в хармония.


Художественото образование и практика Катрин Томова получава в Школата по живопис, организирана от вицепрезидента на Есенния салон Пиер Рамел в Париж, където живее от 1989 до 1991 г. Първите си две самостоятелни изложби показва през 1988 и 1989 г. в Младежкия театър в София. След това има четири последователни участия в парижкия Есенен салон (1989, 1990, 1991 и 1992) и участва в Представителната изложба на български художници във Франция през 1991.


Включена е с репродукция в издадения юбилеен албум по случай 100-годишнината на Есенния салон като най-млад участник. Същата година е приета като студентка в École-des-Beaux-Arts, но следването й там е осуетено от обстоятелства. Излагала е в съществувалите по това време търговски галерии в софийските хотели "Рила" и "Интерконтинентал " (1992). През 1993 г. по покана на галерия "Аполон и Меркурий" показва голяма самостоятелна изложба на Шипка 6. През 1994 е приета за член на СБХ в секция Живопис.


Зад граница има самостоятелни експозиции в галерия "Мона " в Лимасол , Кипър (1995) и в галерия "Готие " в Саарлуи , Германия (1998). Участвала е в редица организирани от СБХ групови изложби и проекти, между които: "Нови имена" – Шипка 6, кураторски проект на Мария Василева (1992); Международно Триенале на живописта (1996); "Цветът" – кураторски проект на секция Живопис; "Болница за влюбени", кураторски проект на Димитър Грозданов (2014).


Други изложби и проекти:
1997 Галерия "Макта", София.
2002 Галерия "Циклоп", София.
2003 Галерия "Ирида", София.
2005 Галерия "Артамонцев", София.
2008 Проект "Рок легенди" – галерия "Сезони", София.
2008 Галерия "Георги Велчев", Варна.
2008 "Рок легенди" – Градска художествена галерия Каварна.
2012 Проект "Terra animalica" – галерия "Ракурси", София.
2015 Проект "150 х 210" – галерия "Юзина", София.
2016 Проект "Дистанции" – галерия "Стубел", София
2017 Проект "Деволюция" – галерия "Контраст", София
2018 Проект "Островът по обед" – галерия "Стубел", София
В конкурса за ателиетата Citè-des-arts през октомври 2016 печели двумесечна творческа специализация в Париж за 2017.
През 2018 и 2019 участва по покана на в 4 – тото Международно арт изложение в Ереван ArvesT и в Murano Art Expo във Венеция.

Повече

Изложби

Господарка на злото 2

Господарка на злото 2

Виж видеото
Близнакът

Близнакът

Виж видеото
Към звездите

Към звездите

Виж видеото
Завръщане

Завръщане

Виж видеото
Микеланджело: Безкрайност

Микеланджело: Безкрайност

Виж видеото
ТО: Част втора

ТО: Част втора

Виж видеото
Имало едно време... в Холивуд

Имало едно време... в Холивуд

Виж видеото
Цар Лъв

Цар Лъв

Виж видеото
Толкин

Толкин

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK