Заедно

1 - 29 ноември 2019 г., Галерия Дебют

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Дебют

Галерия Дебют

Галерия Дебют има удовлствието да представи в съвместна изложба избрани творби на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов - Диди.


Изложбата има за цел да открехне "прозорец" към самобитното изкуство и естетика на Ива и Диди, двама автентични творци, вплели съвместен живот с индивидуално творческо присъствие. "Заедно" надниква в творческите търсения на двама съмишленици, изявени творци от 70-те и 80-те години на миналия век, нуждаещи се от съвременно преоткриване.


Изложбата, предхождаща 85-тия рожден ден на Ива, е първи опит за макар и частично представяне на скулптурното творчество на Ива Хаджиева. Много от нейните творби красят градската среда в различни райони на страната, като голяма част от тях са отличени с престижни награди у нас и в чужбина.


Скулптор и сценограф, Ива работи дълги години за името и славата на българското куклено изкуство не само у нас, но и извън границите на България. Скулптурните и работи и тези от куклено-театралното изкуство носят силно изразена творческа индивидуалност, оригинален подход, художественост, естетика.


Ценители и специалисти ще могат да се докоснат отново до живописта и графиките на Димитър Арнаудов-Диди (1933-1989), изключителна фигура в българското изкуство. Широка култура и ненаситна любознателност, деликатна чувствителност и експресивна емоционалност, ренесансова чистота и яснота на мисълта -- това е най-кратко изразената характеристика на тази богата, творческа личност.


Диди бе един уникален съвременен художник, изкуствовед, надарен поет. В областта на поезията -- една по-интимна и затова по-малко известна негова същностна черта Диди има написани около 120 стихотворения.


Димитър Арнаудов успешно теоретизира опита и наблюденията си в изкуството. През 1981 г. излиза от печат книгата му "Художникът и творбата", наградена същата година с годишната награда на СБХ - секция "Критика".
През 1973 г. прави своята първа и единствена приживе изложба - живопис.


Tворби на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов са собственост на НХГ, СГХГ и почти всички художествени държавни галерии в страната.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия "Дебют"

Адрес: София 1000, бул. "В. Левски" 62 (Художествената гимназия)

  • Пет. 01.11.19 - Пет. 29.11.19

Изложби

Битката за Мидуей

Битката за Мидуей

Виж видеото
Пълно ускорение

Пълно ускорение

Виж видеото
Господарка на злото 2

Господарка на злото 2

Виж видеото
Близнакът

Близнакът

Виж видеото
Загубеният йети

Загубеният йети

Виж видеото
Микеланджело: Безкрайност

Микеланджело: Безкрайност

Виж видеото
Angry Birds: Филмът 2

Angry Birds: Филмът 2

Виж видеото
Великото пътешествие

Великото пътешествие

Виж видеото
Астерикс: Тайната на вълшебната отвара

Астерикс: Тайната на вълшебната отвара

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK