Монолог за палитра и четка

23 октомври - 9 ноември 2019 г., Галерия Финес

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

автор: Яна Костадинова

автор: Яна Костадинова

Галерия "Финес" открива изложба на художничката Яна Костадинова, озаглавена "Монолог за палитра и четки".
Яна Костадинова е завършила НХА "Николай Павлович" специалност Сценография. По настоящем работи като преподавател в НХА по "История на костюма" и "Стил и мода" и като сценограф в Драматичен театър "Н.Масалитинов" Пловдив. Участвала е в редица сборни изложби в страната и чужбина. Организирала е и поредица самостоятелни изложби.


Експозицията, която галерия "Финес" представя на 23.10.2019г. от 19:00 часа включва 43 картини, рисувани в последните месеци, специално за тази изложба, по известни произведения, поставени на театрална сцена.
Защо Монолог за палитра и четки?


Яна Костадинова разказва: "Да създадеш театрална пиеса, както всяка друга творческа форма, е акт не просто на създаване, но и на сътворение. Генезис на нов свят, поява на нова вселена от смисли и образи.


Живописните картини в тази изложба не са илюстрация на драматургични картини. Те не търсят да бъдат част от сценографски проект или визуализация на една театрална фабула.


Подобно на катарзис, те пречистват театралната форма до живописна и задават нови смислови и сетивни измерения. Те продължават историята като рисуват нова история. И разказват своя "Монолог за палитра и четки" на платното, защото са чули диалога на сцената.


В този живописен монолог говорят цветовете и сенките. Те не питат да бъдат или не, защото вече са били и ще бъдат. В тяхната вечна трансформация е тяхната мъдрост и истина. Играта на светло и тъмно е въпрос на гледна точка и само в заедността им доброто и злото придобиват смисъл и сила.


Чрез тези картини и използвайки изразните средства, които владея, бих искала да изкажа онова, което открих и ми се разкри в драматургичните произведения. Което ме докосна и провокира да го пресътворя в живопис."


Заповядайте! Нека заедно се потопим в магията на изобразителното изкуство, театъра и още нещо, което ще усетите в салоните на галерия "Финес".

Повече

Изложби

Пълно ускорение

Пълно ускорение

Виж видеото
Последната Коледа

Последната Коледа

Виж видеото
Обратно броене

Обратно броене

Виж видеото
Господарка на злото 2

Господарка на злото 2

Виж видеото
Жокера

Жокера

Виж видеото
Загубеният йети

Загубеният йети

Виж видеото
Завръщане

Завръщане

Виж видеото
Angry Birds: Филмът 2

Angry Birds: Филмът 2

Виж видеото
Великото пътешествие

Великото пътешествие

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK