Горната земя

31 октомври - 20 ноември 2019 г., Галерия Астри

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Астри

Галерия Астри

Една компактна изложба от 12 платна с привидно аналогични сюжети – планински пейзажи.


Предизвикателството тук е във формата- сравнително големите платна (около 90/150см), се редуват с платната- процепи (90/25 см) към високопланинския свят. Общото е само в перспективата- от висините към безкрая на Света.


Усещанията от картините също се редуват- в големите формати вятърът свири в лицето ти и чувството за триумф е изпълващо; безкрайността е всичко и във всичко. Върхът е покорен.


Платната- процепи дават усещането за приютеност и сигурност, дистанцират света на Природата, но и изострят любопитството към него, примамват и предизвикват към действие.


Ето какво разказва художничката Елена Георгиева за цикъла "Горната земя":


"Пътуване нагоре и към себе си. Усилие, увенчано с възторг и удовлетворение. Планината - оглушителна тишина и озонова свежест. Вдишваш - издишваш - ритъмът на сърцето ти се ускорява, а с всяка измината крачка прозаичното и злободневното отстъпват, за да възцарят чистотата и спокойствието на "горната земя". Искрящата свежест събужда сетивата ти и носи обещание за светли дни в хармония, без отрицание. Величие, което те допълва, а не те потиска, защото ние сме част от цялото, а в началото e светлината.


Разговорът е разточителство и ненужен. Подсилената от адреналина свръхсетивност прави пространството материално, а цветовете ослепителни - тюркоазът на примамливата далечина, зеленото на преродената растителност, кобалт виолетът на отиващия си ден. Звуците от диханието и стъпките ти, цепещи царствената тишина, правят присъствието ти естествено, значимо. Вдишай - издишай - вкус на озон, на живот, съзерцанието е всичко.


Общуването с планината е на четири очи, всяко местенце има лице и име. И напомня, че сме мънички, като житейските си терзания, или големи - като живота."


Елена Георгиева е родена през 1979 г. в град София. Завършва магистратура в Националната художествена академия в гр. София през 2006 г. в класа на Проф. Десислава Минчева и Проф. Ивайло Мирчев - специалност живопис. Участва в множество общи изложби като студент. През 2005 г. и 2006 г. ѝ се присъждат съответно поощрение и втора награда в Kонкурса за млади автори, организиран от Фондация Св.Св.Кирил и Методий. Има присъдена диплома в конкурс за рисунка, организиран от НХА София.


Лауреат е на годишната "Награда за млади автори", учредена от Доктор А. Кънев. Наградена е в конкурс за млади автори, организиран от Пощенска Банка. От 2006 г. е член на СБХ. През 2007 г. открива своя самостоятелна изложба в галерия "Art 36". Следва изложбата ѝ в Агенция за приватизация. През 2009 г. в галерия "София прес" е третата ѝ самостоятелна изложба, озаглавена "Места".


Тя включва пейзажи от България, Чехия, Хърватия и Австрия. През 2010 г. се включва в Инициативата на Фондация за глобално изкуство PANАGEA, с мото "Обществото днес и утре". Представя творбата си "Да създадеш живот". През 2012 г. печели двумесечна специализация в Сите де-з-ар, Париж. 2016 г. печели номинация за специализация в Мюнхен.

Повече

Изложби

Диви и щастливи

Диви и щастливи

Виж видеото
Битката за Мидуей

Битката за Мидуей

Виж видеото
Пълно ускорение

Пълно ускорение

Виж видеото
Последната Коледа

Последната Коледа

Виж видеото
Семейство Адамс

Семейство Адамс

Виж видеото
Господарка на злото 2

Господарка на злото 2

Виж видеото
Жокера

Жокера

Виж видеото
Загубеният йети

Загубеният йети

Виж видеото
Завръщане

Завръщане

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK