Опасни същества, живеещи в дълбините

1 ноември 2019 - 1 януари 2020 г., Галерия "Галерия"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Опасни същества, живеещи в дълбините

© Shutterstock

Първата, изцяло дигитална рутер галерия "Галерия" в София отваря врати с изложбата "Опасни същества, живеещи в дълбините" на Албена Баева. Куратор е Рене Беекман.


Албена Баева създава изцяло нови образи - аватари на един изкуствен интелект. В Деня на будителите, пост Хелоуин и в очакване на Задушница, заповядайте да видите нови чудовища, създадени за и с помоща на една дълбока съзтезателна мережа.


Изложбата ще бъде достъпна денонощно до 1 януари 2020 година.


Галерия "Галерия" е първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата. Галерията няма физическо пространство. Изложбите са достъпни само от мобилните устройства на зрителите, които се свързват с локалната WiFi (безжична) мрежа на галерията. Рутерът, който създава тази мрежа се намира в ателието на студио "Реактив", чиито създатели са Албена и Рене.


"Галерия" работи денонощно, като мрежата е достъпна в близост до физическия адрес на галерията. Основателите ѝ подготвят редовна програма с изложби, които се сменят на всеки 2 месеца.


Галерия "Галерия" е част от четвъртото международното биенале the wrong, което се провежда на повече от 100 локации по целия свят, реално и онлайн, и включва работата на 2000 художника, селектирани от близо 200 куратора.


Галерия "Галерия" е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман.


Албена Баева и Рене Беекман са съоснователи на редица събития и инициативи, свързани със създаването и развитието на съвременно дигитално изкуство в България като "Доркбот София", "Игнайт София" и студио за интерактивен дизайн "Реактив". Заедно курират и продуцират изложбата "Малки забавни създания" (2016, галерия Credo Bonum, София, Contemporary Space, Варна и галерия U10, Белград).


Албена Баева създава интерактивни инсталации за градски пространства и галерии, работи в сферата на театъра и танца, като използва нови технологии и програмиране. През 2011 г. печели международната награда за съвременно изкуство "Есл" и специална покана от Vienna Insurance Group. Нейни работи са показвани в музеи за съвременно изкуство "Есл" (Австрия, 2011), "ЕММА" (Финландия, 2013), Музей за съвременно изкуство Войводина (Сърбия, 2019 и 2015), в изложби и на фестивали за видео и пърформанс в Австрия, Америка, България, Германия, Дания, Италия, Кипър, Литва, Сърбия, Турция, Унгария, Украйна, Франция, Финландия и Швейцария.


Рене е основател на магистърска програма "Дигитални изкуства" към Националната художествена академия в София, където преподава в периода между 2008 - 2016 г. Заедно с Красимир Терзиев е съосновател и куратор на фестивал xfilm (2005) и лекции xfilm и е съорганизатор и куратор на първите две издания на DA Festival (2009 и 2010). Рене Беекман е куратор на изложбите Hello World (галерия "Васка Емануилова", София, 2012), Being Post-Digital (по време на Design Week, Пловдив, 2015) и "Тела, генериращи изображения" (The Fridge, София, самостоятелна изложба на Стефан Дончев, 2018). През 2017 г. основава "Постдигитална лаборатория" в ЦКД "Червената къща", която включва в програмата си работилници, продукция на нови работи и изложба.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия "Галерия"

Адрес: ул. "Елисавета Багряна" №14

  • Пет. 01.11.19 - Ср. 01.01.20

Изложби

Диви и щастливи

Диви и щастливи

Виж видеото
Замръзналото кралство 2

Замръзналото кралство 2

Виж видеото
Битката за Мидуей

Битката за Мидуей

Виж видеото
Пълно ускорение

Пълно ускорение

Виж видеото
Последната Коледа

Последната Коледа

Виж видеото
Доктор Сън

Доктор Сън

Виж видеото
Семейство Адамс

Семейство Адамс

Виж видеото
Господарка на злото 2

Господарка на злото 2

Виж видеото
В кръг

В кръг

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK