Роби на времето

5 ноември – 6 декември 2019 г., Галерия Сердика

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия "Сердика"

Галерия "Сердика"

Първата самостоятелна изложба на Мая Иванова


Галерия Сердика представя първата самостоятелна изложба на Мая Иванова РОБИ НА ВРЕМЕТО, рисунка и графика, от 5 ноември до 6 декември 2019 г. Мая е само на 23 години и вече има сериозна артистична история зад гърба си, както и участието й в коледната експозиция на Галерия Сердика "101 рисунки". Тогава студенти от Националната художествена академия (НХА) и изтъкнати автори показаха съвместно свои творби, а интересът към рисунките на Мая беше показателен за нейния талант. Това е и основната причина Галерия Сердика, която вече завоюва своето сериозно място сред столичния артистичен елит като галерия за съвременно българско изкуство, да подкрепи Мая Иванова и да курира първата й изложба.


Преди няколко месеца Мая завършва своята бакалавърска степен специалност "Графика" в НХА, а в момента продължава следването си в магистърска програма "Илюстрация" (НХА).


Ходът на времето винаги е била тема, която вълнува авторката още от дете. Интересно й е да наблюдава как хората около нея се променят, както психически, така и визуално. В изложбата "Роби на времето" се откриват повтарящи се мотиви за времето, вълшебни пространства и мистериозни образи, с които тя изразява своя вътрешен свят.


В изложбата "Роби на времето" ще бъдат представени рисунки и графики. Рисунките са създадени през последните няколко години. Мая Иванова проявява задълбочен и последователен интерес към рисунката като използва предимно мекотата на въглена и молива за реализиране на своите портрети и фигури. За концепцията на серията от пет графики "Роби на времето" Мая Иванова споделя: "Те са един повод да се замислим за "лентата на живота" и как мимолетността на сегашния момент го прави изключително ценен, как всяка една песъчинка от пясъчния часовник е важна".


Графиките са в техника суха игла. Авторката избира тази техника, тъй като тя най-добре би предала фините щрихи и детайли от рисунките й. Мая Иванова работи със стари класически техники, които овладява и развива през годините, използва лични теми и сюжети представени красиво и деликатно за публиката.


Мая Йорданова Иванова е родена 1996 г. в Бургас. От малка показва интерес към визуалните изкуства и учи в паралелка по рисуване. В годините се усъвършенства в областта на рисунката и усвоява графичните техники суха игла и линогравюра. Участва и взима награди в множество ученически конкурси, като най-големия от тях е конкурсът за учебна рисунка на НУИИ "Илия Петров" през 2014г., където тя взима втора награда за етюд глава.


От 2015 г. Мая Иванова е студентка в Националната художествена академия в София, специалност "Графика", в курса на доц. д-р Десислава Христова. През 2019 г. продължава следването си в магистърска програма "Илюстрация" при доц. Регина Далкалъчева и доц. Николай Цачев.


Участия в изложби и награди:


2019 г. - "20 години по-късно, отново заедно – графични изкуства", арт център Банкя
2018 г. - Проект "Класна стая без конфликти" на фондация "Партньори-България" за създаване на дизайн за учебници
2018 г. - "101 рисунки", галерия Сердика
2018 г. - Проект Студентски практики, организиран от научно информационен център "Българска енциклопедия" в творчески дом на БАН, Варна
2018 г. - "Съвременни информационни ресурси – съдържание и визуално оформление" – Българска академия на науките
2017 г. - Номинация в XIV общоакадемичен конкурс "Рисунка", НХА
2014 г. - Втора награда за етюд глава в конкурса за учебна рисунка на НУИИ "Илия Петров"
2012 г. -Участие в конкурса "Васил Левски и Българското възраждане", зала "Георги Баев" Бургас
2011 г. - Първа награда в конкурса-изложба "Св.Трифон Зарезан" - община Сунгурларе

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK