Дихание

21 ноември – 6 януари 2020 г., Фотосинтезис Арт Център

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Фотосинтезис Арт Център

Фотосинтезис Арт Център

В серията "Дихание" Джон Демос събира над шейсет черно-бели фотографии на дървета заснети в продължение на повече от двайсет години. За него тя е форма на духовно търсене и опит да обрисува животворната енергия на дърветата във визуална форма.


"Образът на дърветата е често срещан в религиозни, философски и поетични традиции и варира по смисъл и разнообразие в различните култури и времена. Великолепни метафори като тази за дървото на живота са наситени с конотации на безсмъртие и плодородие. И символиката на дърветата се възпроизвежда, разгръща и изменя подобно на живо дърво в сложна среда от други живи същества.


Фотографията на Джон Демос ни предлага да видим дърветата през различните сезони и на различни места от друга гледна точка.


Неговите снимки едновременно продължават и участват в традиции, където дърветата са централни фигури, претворяващи сакралност и травма, мъдростта на старостта, но и потенциала, съдържащ се в младостта. Използвайки инструментите на светлината, тоналността и композицията, Демос представя разноликите настроения на дърветата както в интимен, така и в по-широк план.


Но усещаме и съприкосновението на Демос както със западните, така и с източните традиции на пейзажната живопис и фотографията. Тези художествени условности съдържат изящните и възвишени традиции, които изграждат и предопределят специфичните взаимоотношения между хората и природните явления.


Придобиваме усещането, че попадаме на подобно място за първи път, може би още преди появата на човека. Изживяването, което Демос извиква чрез своите фотографии, може да се възприеме като изначално и архетипно, идеализирано по отношение на знаменателни компоненти и качества, деконтекстуализирани от конкретни места и повествования. Но всъщност Демос старателно е оформял и подбирал изображенията, за да предизвика подобно впечатление като резултат от дълготрайния му интерес към тази тема."


Съпътстваща прoгрaма:
22 ноември, петък, 19:00 ч.
Хора и дървета-разговор с Джон Демос, провокиран от фотографиите в изложбата


5 декември, четвъртък 19:00 ч.
Дендрариум и други стихотворения - литературно четене на проф. Александър Шурбанов


Изложбените копия са отпечатани чрез пиезография, технология за висококачествен монохромен печат, с изключителен динамичен диапазон и тонална дълбочина, от принт център Фотосинтезис.


По повод изложбата на Джон Демос галерия Синтезис ще издаде втората част на поредицата "Фото Кът", специално издание в лимитиран тираж от 30 бр. То включва селекция от десет фотографии от серията "Дихание" отпечатани на архивна хартия Hahnemühle Photo Rag Baryta и текстове на Марин Бодаков и Мариани Лефас-Тетенес. Освен него по време на изложбата ще можете да закупите и книгите на Джон Демос: "Сенки на мълчанието" и "Албания на прага на промяната (1990-1991)".


Джон Демос е роден в Солун през 1944 г. Завършва история на изкуството и има магистърска степен по живопис и фотография в University of Chicago. През 1968 г. се завръща в Гърция, където преподава изобразително изкуство, фотография и философия в American Community Schools в Атина. През 1976 г. публикува първата си монография" The Greece That is Passing".


През 1979 г. заедно с още четирима други фотографи основава "Photographic Center of Athens". През 1988 г. Демос и съпругата му Бернардин Браакенбург ван Бакум основават агенцията за фотожурналистика Apeiron Photos, която представлява Magnum, Sygma, Ralpho и други известни фотографски агенции в Гърция. В същото време се посвещава на проект посветен на вярата, която прераства в книгата "Shadows of Silence" публикувана през 2002 г. Между 1996 и 1999 г. е директор на "Photographic Center of Skopelos", където създава международен фотографски фестивал.


През 2008 г. е куратор на мащабна ретроспективна изложба на Йозеф Куделка в музея Бенаки в Атина.
Негови фотографии са част от колекциите на Националната библиотека на Франция, центъра "Помпиду", Maison Européenne de la Photographie в Париж, Art Institute of Chicago, фондацията Gulbenkian и Tokyo Metropolitan Museum of Photography, както и в многобройни частни колекции.


Работата му е показвана в някои от най-престижните фестивали и фотографски центрове в цял свят, като Rencontres d‘Arles , Primavera Fotografica в Барселона, The Photographers Gallery в Лондон и Gulbenkian Modern Art Center в Лисабон.


Това е третата изложба на Джон Демос в галерия Синтезис. През 2014 г. той показва един от най-известните си проекти – "Сенки на мълчанието", а през 2018 г. гостува със серията "Албания на пратя на промяната (1990 – 1991).

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Фотосинтезис Арт Център

Адрес: бул. "Васил Левски" № 57

  • Чет. 21.11.19 - Пон. 06.01.20

Изложби

Джуманджи: Следващо ниво

Джуманджи: Следващо ниво

Виж видеото
Замръзналото кралство 2

Замръзналото кралство 2

Виж видеото
Битката за Мидуей

Битката за Мидуей

Виж видеото
Пълно ускорение

Пълно ускорение

Виж видеото
Последната Коледа

Последната Коледа

Виж видеото
Доктор Сън

Доктор Сън

Виж видеото
Семейство Адамс

Семейство Адамс

Виж видеото
Господарка на злото 2

Господарка на злото 2

Виж видеото
Жокера

Жокера

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK