Sex and the City

15 януари - 22 февруари 2020 г., Музей за съвременно изкуство

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Музей за съвременно изкуство

Музей за съвременно изкуство

Мартина Вачева представя самостоятелната си изложба Sex and the City ("Сек-сът и градът") в пространството на Института за съвременно изкуство - София.


През 2017 Мартина печели наградата БАЗА, част от която е настоящата излож-ба, както и шестседмична резиденция в Ню Йорк. Почти десетилетие по-рано Мартина става носител на титлата Мис "Бели данс" Варна и получва, като ма-териална награда от конкурса – хиалуронова киселина в устните. Тя отказва последната, заменяйки я с нощувка в хотел за двама – подарък за нейните ро-дители.


Със сериала "Сексът и градът" Мартина се запознава отблизо там, където се развива действието му. Сериалът е емблематичен за преходния пе-риод между двете хилядолетия, като разглежда и проблематизира преживява-нията на група еманципирани жени в търсенето им на сексуални завоевания, романтични връзки, семейство, богат мъж (Тузара), щастие или, просто казано, секс.


В настоящата изложба Мартина Вачева представя две серии от работи, обе-динени от обща тематична линия. Портрети на персонажите от сериала "Сексът и градът", създадени по време на престоя й в Ню Йорк през 2018. Па-ралелно с това в изложбата е представена специално направената за галерия ИСИ-София работа "Spider girls" (2020).


Тя представя живописни платна, опле-тени в "мрежа" от пухена боа, изтъкана от съблазнителни "момичета паяци". Представен е и нов фото-фензин с документални снимки от периода 2009-2011. Снимките са вдъхновени от наблюденията й от онова време и показват преживяванията на художничката като танцьорка – част от състава на тога-вашния Пловдивски модерен балет.


За този етап от живота си, сблъскал я с различна от привичната за Мартина среда, тя разказва: "Три дена в седмицата се събирахме в залата и учехме хо-реографии, които да изпълняваме по шоу-програми на коледни тържества, фирмени банкети, частни партита, панаири, коледни сцени, барове Най-често в града, както и в други по-малки градчета. През последната ми година в балета вече учех паралелно с това в Академията, а през уикендите влизах в роля и танцувах в Пловдив.


С балета това беше един тотално различен от мои-те живот, разбирания, ценности и идеали. Наблюдавайки ги, те ми даваха го-лям тласък и вдъхновение занапред в някои теми, в много минали и сегашни творби. Интересно беше да се потопиш в един свят, който е в пълен противо-вес с твоя, но който се опитваш да разбереш и да изглеждаш като част от него, но само да Изглеждаш"


Изложбата е смесица между истории от живота на художничката и образи, достигнали до нея през телевизионния екран, които ни оставят с амбивалентно чувство към явления от културата както на САЩ, така и на Балканите. Мартина Вачева оставя решението за зрителите – дали и как да възприемат тази култура и образи; дали да се впуснат в иронична критика към тях или да им се насладят и утвърдят.
Вълко Чобанов

Повече

Изложби

Невидимия

/ Филми
Невидимия

Невидимия

Виж видеото
Хищни птици и фантастичната еманципация на Харли Куин

Хищни птици и фантастичната еманципация на Харли Куин

Виж видеото
Джоджо Заека

Джоджо Заека

Виж видеото
1917

1917

Виж видеото
Доктор Дулитъл

Доктор Дулитъл

Виж видеото
Диви и щастливи

Диви и щастливи

Виж видеото
Замръзналото кралство 2

Замръзналото кралство 2

Виж видеото
Вади ножовете

Вади ножовете

Виж видеото
В кръг

В кръг

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK