Имагинерни конструкции

14 януари – 4 февруари 2020 г., Галерия Ракурси

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия "Ракурси"

Галерия "Ракурси"

Галерия "Ракурси" стартира годината с новите платна на Калия Калъчева. Художничката работи предимно в сферата на живописта, нарича себе си индустриален живописец. Вдъхновена е от архитектурата и големите градове. Работи с разнообразни техники и материали, които в настоящата изложба включват позлатяване и иновативна авторска техника, която тя нарича "парчета".


При нея художничката накъсва живописния слой и го колажира върху платната, образувайки понякога абсурдни комбинации. За изложбата си художничката казва: "Имагинерните конструкции са пространства, които съм виждала на живо и са се притаили в подсъзнанието ми. Сега те се събуждат и излизат на повърхността, за да се приплъзнат върху платната. Лъкаво - бляскави и готови да погълнат всеки цвят - да го задушат или да му вдъхнат живот.


Към тази двуполюсна материализация се включиха и благородните метали. Те не са истински, но убеждават с присъствието си. Едновременно лъскави, но и илюзорно нереален фон на конструкциите.


Изложбата е построена от пейзажи и архитектурни колаборации между интериори и екстериори. Сладко предизвикателство за мен беше върху основата от плоски бляскави квадрати да построя пространство, което да е обемно и перспективно и да звучи като дом."


Калия Калъчева е родена през 1986 в София, България, където живее и работи и до момента. Тя има Маристърска степен по живопис в Националната Художествена Академия в София. През 2011 печели Наградата за млад Живописец с обещаващо развитие на Фондация "Едмонд Демирджиян". През 2012 е сред шестимата номинирани творци за наградата МОСТ. През 2014 Калия печели резидентската програма на Cité internationale des Arts в Париж, Франция.


През 2016 печели творческа резиденция в Oberpfälzer Künstlerhaus в Швандорф, Германия. През 2017 печели специално признание в конкурса "Жените в изкуството", Орландо, Флорида. Нейни картини са част от колекциите на Центъра за изкуство "Хуго Вутен", Imago Mundi - колекция Лучано Бенетон, Италия, Национална Художествена Галерия в София и Софийска градска художествена галерия и други.
Избрани самостоятелни изложби


2018 "Светлина" галерия А+, София
2017 "Air on wood" галерия Нюанс, София, "Тандем" [a]cube Contemporary, София
2016 "Парчета" ул. Московска 11, София
2015 "Затвори/Отвори" галерия Ракурси, София
2013 "Къде отивате?" Галерия за Модерно Изкуство, София
2012 " Чакай!", Галерия Ракурси, София


Избрани общи изложби
2019 "Природни форми", Little Bird Place, София
2017 "Алтер Его" куратор Цветелина Анастасова, Галерия Нирвана
2016 "Accessible Art Fair" Музей на евреите, Брюксел, Белгия
2015 "Imago Mundi: Map of the New Art", колекция Лучано Бенетон, "Образ и подобие", Национална Художествена Галерия, " Внимание: Прясна боя!", СГХГ, София
2014 "Eurasia art express project", галерия MBC, Деджон, Южна Корея, My name is Artist", Арт център Юго Вутен, Белгия София
2013 "Форсиране на избора" куратор Галина Лардева, Пловдив
2012 "Chances Choices Changes" организирана от световната банка, НДК, София, "Любов – Идея за дом", куратор Мария Василева, Райко Алексиев, София
2010 "Трансформ" Културен център Топхане, Инстанбул, Турция

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK