AlekUrbex-Exhibition-Kiev/Chernobyl

6 февруари - 3 март 2020 г., Gifted Sofia

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

AlekUrbex-Exhibition-Kiev/Chernobyl

© Алек Раев

Здравейте на всички, това е една от първите ми изложби изобщо, става дума за мен и за няколко приятели, с които влязохме нелегално в забранената зона около Чернобил. За онези от вас, които не ме познават, казвам се Алек и съм роден и израстнал в София, България и се занимавам с паркур и фрийрън вече повече от 10 години, а с urbex фотография от 5 години. Това е кратката история за онова, което преживяхме там:


Първата нощ вървяхме 12 часа, за да стигнем до Припят, изоставеният град на няколко километра от Чернобил, евакуиран 36 часа след аварията. В атомната електроцентрала продължава работата по изолирането на перфорирания саркофаг при завишен риск от излагане на радиация, съответно има военна охрана и забрана за граждански достъп. Лимитът за дневна радиация е 0.30mSv .


Групата ни достигна до нива от 8.20 mSv в гората, но само по време на директно излагане. Спахме на места, където радиактивността не надвишаваше дневния лимит, но въпреки това трябваше да бъдем много внимателни. "Бяхме изумени от нещата, които виждахме и очаквахме с нетърпение да се завърнем у дома.", каза Иво. Екипът Smoare и AlekUrbex преминават през реки, гори и изоставени релси.


"Бяхме напълно изтощени от цялото ходене и правихме много малко паркур. Основно разглеждахме града и околностите му", каза Алек Раев. Не толкова много, всъщност. "Най-тежката част беше да приемем, че всъщност сме изцяло изложени на радиацията и въпреки това да продължаваме да вървим".

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK