Новата нормалност

11 - 22 февруари 2020 г., Галерия Етюд

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Новата нормалност

Изложба на Петко Дурмана


Новата нормалност настъпва, когато образите на екстремалните явления чрез медиите и социалните мрежи навлязат в съзнанието ни и припокрият досегашните представи за реалността. Сцените от горски пожари в Австралия с плътен пушек, който закрива слънцето и предизвиква нощен мрак през деня, кървавочервеното небе от заревото на пламъците, изпепелените тела на животни и хора, които бягат от огъня, напълно се припокриват с представата ни за Апокалипсиса.


В изложбата си в галерия "Етюд", Петко Дурмана представя серия от произведения в червено, за които са използвани като подложка намерени и събирани готови картини, семейни фотографии, детски рисунки и други, които някога са били ценни за притежателите си, били са окачени в рамки на стена или сложени във витрина, но по различни причини са попаднали на вторичния пазар и са били препродавани, докато са загубили всякаква връзка с първоначалните си притежатели.


Червената боя, която е използвана от автора позволява да се надникне впоследствие под нея с инфрачервена камера и въпреки намесите дава добра представа за първоначалното изображение, подобно на техниките използвани при изследване на картини за реставрация.


Без значение, каква е била сантименталната, художествената или финансовата стойност на фотографиите, рисунките и картините преди намесата на Петко Дурмана, след това те се оценяват според обиколката си или площта си в сантиметри и се превръщат в негови ексклузивни визуални експерименти, вдъхновени само от работата с червената боя върху подложката.


Новата нормалност на Петко Дурмана завършва всички творчески търсения в прехода от реализъм към абстракционизъм като буквално запечатва всяко готово изображения под червената боя, подобно на червеното небе на Апокалипсиса, под което свършват всички човешки съдби.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK