Градски икони

19 февруари - 2 март 2020 г., Галерия Аросита

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Аросита

Галерия Аросита

"URBAN ICONS" - "Градски икони" , изложба на Мартина Рьотлингова и Матуш Матятко в галерия Аросита


Съвременното и най-ново изкуство непрекъснато разширява своите граници и изразни средства. Постоянно развиващите се технологии създават безкрайни възможности за интерпретации.. Заливат ни всевъзможни образи - обекти, инсталации , видео арт, пърформанси , 3 и 4D, тиражирани изображения, някои от които ни карат да си зададем въпроса това изкуство ли е ? Съществува ли някаква дефиниция, определяща го като такова и каква е тя...


В такъв динамично глобализиращ се културен контекст живописта и графиката като че ли получават тласък, биват реабилитирани. Класическият метод на живописване върху платно с четка, рисунката с молив , магически докоснати от ръката на художника придобиват още по-висока стойност за зрителя.


Живописта и графиката са предпочитани изобразителни медии за младия творчески тандем Мартина Рьотлингова и Матуш Матятко в предстоящата им изложба в галерия Аросита. Техните "Градски икони" ще могат да бъдат видени на ул. Врабча 12 Б, от 19-ти февруари до 2 -ри март. Повечето произведения са създадени от словашките художници по време на едномесечния им творчески престой в София, която завърши с представянето им в Посолството на Словакия в края на януари (2020 г.).


Мартина и Матуш се вълнуват не толкова от културното и историческо наследство на София, колкото от пулсиращият живот на града, съвременната архитектура, бездомните животни, актуалните социални и обществени проблеми.


Авторите се концентрират върху едни и същи обекти и близка цветова гама, за да свържат визуално изображенията, разработвайки ги по респективен, отговарящ на личния им изобразителен език метод. Резултатът е една творческа дихотомия - работите им силно контрастират по между си и същевременно взаимно се допълват.


Материята , която пресъздава Мартина Рьотлингова често е имитирана до съвършенство , техниката напълно овладяна до степен наподобяваща реализма и хиперреализма. Този подход обаче не е самоцелен , чрез него Мартина акцентира предмета на изображение и неговата смислова натовареност. Контрапункт на отчетливите, детайлно разработени "Свети ръце" са урбанистичните пейзажи без фиксирани контури, замъглени, "ретуширани" образи.


Този, подобен на филтър ефект създава асоциации с градския смог - един от наболелите проблеми на столицата ни - замърсеният въздух. Темата за екологията е обект на интерес за художничката и присъства и в други произведения, представени в изложбата. Чрез изкуството си тя визуализира глобални проблеми -прекомерната консумацията и свръхпроизводството, излишъкът на отпадъци, изкуствения модел за красота, налаган от социалните мрежи и медиите, в който губим идентичността си...


На фона на меката приглушеност и относителна статичност в платната и рисунките на Мартина Рьотлингова натрапчиво се открояват символните препратки и образи в графична стилистика и интензивни, равни тонове на Матуш Матятко. Неговият изобразителен език е силно стилизиран, основните елементи, изграждащи образа са яркият, наситен цвят и линията. Удебелена и наклонена или извита в различна посока , подчиняваща се на формата, тази линия динамизира изображението, съдава вътрешно движение и напрежение.


Дръзкото съчетаване на религиозни и исторически символи с мотиви, характерни за субкултурата, сакрализирането на анимационни герои чрез атрибути на светци провокират съзнанието. Апокрифни и неканонични, те са трансформирани от автора във визуални анекдоти. Матятко е привлечен от мита, култа около политически и светски идоли, популярни личности в масовата култура, които често иронизира ,без да опошлява, намигвайки с хумор към зрителя, предизвиквайки усмивка.


Млади, но вече формирани като артисти, Мартина и Матуш са изградили свой личен стил. Работите им впечатляват с професионализма и ясно заявената си позиция, освободена от всякакви предразсъдъци и претенции за оригиналност. Всеки от тях е успял да намери своето място в света на противоречивото и еклектично съвременно изкуство.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK