Без страх

2 - 7 март 2020 г., Галерия Етюд

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Етюд

Галерия Етюд

Галерия "Етюд" представя изложба на Валентина Григорова - Vanda, в която художничката представя серия от 100 малки рисунки, озаглавена "Без страх". Ако човекът има смелостта да погледне страховете си, право в очите, застанал пред огледалото, а после има силата да извади всичките си демони и да ги ошамари здраво, и докато изпълнява този акт да извади и ангелите - един по един, все там от душата си да ги вади и да ги изтупва - то тогава може и да му се получи най-накрая да заспи в мир, обичащ целия си ден. А сутринта да се усмихне на една птича песен, и след това да си играе на творец.


Представям ви "БЕЗ СТРАХ" - Цикъл 100 малки рисунки, родени във фабрика за пушки - оригиналните, които стръвно драсках на парчета накъсано велпапе, и те оцеляха във времето. Намирам ги за силни и дръзки. Може някои от тях да звучат леко провокативно и оголено до степен непоносимост, но в случая единствената проява на смелост от моя страна е да застана зад тях, и да не налагам цензура на собствената си агония.


И един експеримент, който искам да направя със тях: все така, в този на пръв поглед мрачен контекст, искам да доразвия не само начини на експониране, но и осмисляне на собствените си граници и лични догми. За мой ужас, напоследък установявам че се превърнах в огорчен циник. И това не ми харесва. Искам да намеря милост в себе си, и нея да запаля като свещ. Когато пак ми стане тъмно пред очите.
Валентина Григорова - Vanda


Валентина Григорова - Vanda е визуален артист, смело експериментиращ с всякакви форми и материи, в преследване на една цел - произведенията, които създава да носят цялата дълбочина и истинност, без които те не само не могат да оцелеят, но и биха били едни жалки претенции, цапащи и без друго пренаситеното от глупост пространство.


Валентина Григорова - Vanda има участия в общи изложби, четения, пиеси и концерти главно в рамките на Джобен фестивал, в Ателие Пластелин - София, и Въздухария фестивал - Сопот, като художник - перформър. Има участия в поредица благотворителни концерти, основно в Делта блус Бар, София, както и няколко самостоятелни изложби:
2019 - "Коледна изложба - Vanda на живо", Ателие Пластелин, София, 6-12.12.2019
2015 - "Ветровитата музика",Бар Контрабас, Пловдив, лятото на 2015
2012 - "Рут с пушката и други изтрещели истории", Галерия 2019, София


"Идвам при вас от едно Дунавско село - Бръшлен, от Русенския край на България. И нося със себе си цялото детство, наситено с приказките и песните на моите родители, и баби и дядовци - северни аристократи и истински будители. Владея живописта в нейните най-изтънчени форми, така че и когато само с черно рисувам - светът се усеща. И не е лош, всеки път. И не само с черно. Мога да рисувам с всичко!


Защо съм толкова смела? Сега като се замисля - имала съм щастието и късмета да попадна не просто на педагози, а на истински художници, които се явиха мои учители В Силистра, като хлапе изкарах средното при най-добрите и истински скулптори, графици и живописци по нашия край - Веско Петров, Антон Димитров и Цветан Стоев. Те се състезаваха какво ще запиша после. После в София имаше трима значими личности в моето окончателно развитие, като хлапе: моят най-силен учител и водител бе Ива Владимирова. Непреклонна и до днес. Под вещото око на Николай Майсторов.


И не на последно място моят учител по илюстрация и оформление на книга - Атанас Василев. От неговите часове останаха илюстрациите ми по "100 години самота" по Маркес. И после Цанко Панов! Никой от нас не знаеше че той скоро ще се превърне в Ангел, но от моите хора само той е виждал рисунките от този цикъл, когато още ги редях на пода като странна мозайка. И после ми каза, че няма на какво да ме научи. Той лично ми подари няколко четки и боя, и обсъждахме как да ги експонирам. Тази изложба искам да посветя може би най-вече на него - последния ми учител, в синия кобалт."
Валентина Григорова - Vanda

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK