Вашите 84 най-добри начина да станете по-зелени у дома

13 март - 8 май 2020 г., Галерия "Галерия"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Вашите 84 най-добри начина да станете по-зелени у дома

© Shutterstock

Скъпи колеги, приятели и фенове, във връзка с новата ситуация, свързана с коронавирус и забраната на министъра на културата за провеждането на културни събития, решихме да отложим нашата трета изложба "Вашите 84 най-добри начина да станете по-зелени у дома" на Красимир Терзиев.


Следете нашия уебсайт, фейсбук страница, инстаграм профил и имейл за информация относно бъдещите изложби на галерия "Галерия".


Галерия "Галерия" ви кани на Вашите 84 най-добри начина да станете по-зелени у дома


Изложба на Красимир Терзиев


В много от своите работи, Красимир Терзиев използва езика и технологията на киното и телевизията, за да изследва и коментира върху това как тази споделена визуална култура формира и въздейства върху нашият социален и политически свят по неочаквани начини.


Неговата последна работа "Вашите 84 най-добри начина да станете по-зелени у дома", създадена специално за галерия "Галерия", е дигитален гоблен, който се състои от 84 стокови видеа на зелен екран, всичките показани паралелно в безкрайна повторяемост.


В киното, телевизията и гейм индустрията зелени екрани се използват, за да отделят даден човек или обект от фона, така че впоследствие субектът или обектът да бъдат поставени в нова среда. Тези нови комбинирани изображения по дефиниция са трудни или невъзможни за изпълнение по друг начин. Всяко едно изображение, което Терзиев избира за своя гоблен на зелен екран попада в тази категория. Зеления екран е един от най-силните инструменти на киното за създаване на илюзия, където на невъзможното може да се повярва.


"Вашите 84 най-добри начина да станете по-зелени у дома" могат да бъдат видяни само чрез устройство, което е свързано с безжичната мрежа на галерия "Галерия". В повечето случаи, това устройство е телефона или таблета на посетителя.


Терзиев използва нашата интимна връзка с тези екрани, за да позволи на посетителите да бъдат напълно погълнати от неговия гоблен на зелен екран. Той се отнася към него като към "перфектния интериор, който ви позволява да се телепортирате на което и да е място по света и отвъд, само не и тук.


Място, на което можете да разгърнете фантазиите си свободно, без ограниченията на обстоятелствата, в които се намирате. Като квантова частица можете да сте дори на няколко места едновременно. Можете да променяте минало, настояще и бъдеще според настроението си. Телемагия, равняваща се по размах единствено на изкуството на Анатолий Кашпировский.


С други думи, това е Нетфликс маратон на стероиди.


Има и друга страна на работата. Технологията на зеления екран стана широкоразпространена около същото време, когато "зеленото" влезе в нашия политически дискурс през 70те и 80те години на миналия век.


Днес сме заобиколени от безкраен брой продукти и услуги, произведени от безкраен брой стартъпи, които са получили стотици милиони долари от фондове за рисково капиталово финансиране, с цел да ни продават обещанието, че продуктите и услугите им ще ни помогнат да живеем по-зелени и по-добри животи. Тези продукти и услуги магически ще ни отделят от околната среда и ще ни телепортират в зелено живо блаженство, дори ако това са само заместващи комбинирани изображения, които подобно на стоковото видео от "Вашите 84 най-добри начина да станете по-зелени у дома", е твърде трудно да бъдат създадени по-друг начин.


Красимир Терзиев е художник и изследовател, чиято работа обхваща различни медии, като видео/филм, фотография, живопис/рисунка и текст, поставяйки под въпрос границите между реалност и фикция, като същевременно изследва разнородните преходи и напрежения между глобализирания свят, доминиран от поразителното многообразие от символични изображения, и неговите материални основи в технологичния, физически и човешки "хардуер".


Творбите му са част от публичните колекции на Centre Pompidou/MNAM, Париж; Arteast 2000+ Collection, Moderna Galerija Любляна; Art Collection Telekom; Софийска градска художествена галерия; Kunstsammlung Hypovereinsbank.


Има докторска степен по Културната антропология (Софийски университет, 2012) и магистърска степен по живопис (Национална художествена академия, 1997). През 2011 получава Наградата за съвременно българско изкуство "Unlimited", а през 2007 - Наградата на Гауденц Руф за ново българско изкуство.

Повече

Изложби

Ятаган

/ Филми
Ятаган

Ятаган

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Екшън

Екшън

Виж видеото
Диви и щастливи

Диви и щастливи

Виж видеото
Вади ножовете

Вади ножовете

Виж видеото
Завръщане

Завръщане

Виж видеото
В кръг

В кръг

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK