КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките – София

9 март - 16 април 2020 г., Фотосинтезис Арт Център

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Фотосинтезис Арт Център

Фотосинтезис Арт Център

Изложбата е вдъхновена от книгата "КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките - София", издание на Българска национална филмотека и представя работни моменти от емблематични български игрални филми, заснети в София. Показаните фотографии са подбрани и сканирани специално за изложбата от богатия фотографски архив на Българска национална филмотека.


Те представят двадесет и един български филма, между които: "Рицар без броня", "Таралежите се раждат без бодли", "Любимец 13", "Инспекторът и нощта" и "Всичко е любов". Селекция от пет незабравими български филми, включени в изложбата, ще бъде показана като част от програмата на 24-тия София Филм Фест във филмо¬течно кино "Одеон".


В София са заснети стотици български игрални филми, като се започне от първия - "Българан е галант'' (1915) на Васил Гендов. Хилядите метри лента са съхранили емблематични за града улици, сгради, паркове, паметници. Някои от тях са запазени до днес в оригиналния си вид и могат да бъдат разпознати на снимките. Други са променени до неузнаваемост, а трети са останали само в детските спомени на няколко поколения.


До навлизането на дигиталните технологии, единствените останали свиде-телства за снимачния процес у нас са фотографии с работни моменти, които са ценна част от колекциите на Българска национална филмотека. В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на те¬рен главно са акцентирали върху портретите на актьорите, интериорните снимки и декорите, или на възловите епизоди в сюжета.


Снимането на открито изисква пълна концентрация и бързина в работата, и остава малко време за регистрация на самата локация. Поради спецификата на работата, запазените работни моменти с места от външните снимки в София са сравнително малко.
"Работата по книгата включваше дълъг период на селекция - първоначално на всички филми, заснети в София, а по-късно на тези от тях, за които намерихме подходящи работни моменти. Издирихме, описахме и сканирахме от оригиналните фотографски негативи над 400 фотографии. Финалният подбор от 244 снимки беше базиран на киноведски анализ на присъстващите в кадър кинематографисти и на градското пространство като среда и участник в конкретния филмов разказ. [] В коментарните текстове към фотографиите сме се стремили да дадем информация за мястото на снимките, за творците зад камерата и за съдържанието на снимания епизод. От ежедневната преса и специализираните издания за кино, които също са част от колекцията на БНФ, подбрахме фрагменти от текстове, които предават атмосферата и истори¬ята на съответния кадър." - споделят съставителите на книгата.


Непосредствено след официалното откриване на изложбата на 9 март е предвидено представяне на първия от избраните филми в "Одеон" - "Софийска история" от 20:00 ч. с участието на част от актьорския екип.


"Място на снимките - София" е съвместен проект на Българската национал- на филмотека, Фотосинтезис и 24-тия София Филм Фест в партньорство със Столична община. "Камера! Работи. Място на снимките - София" - е издание на Българска нацио- нална филмотека, финансирано по Програма "Култура" на Столична община. Негови съставители са: Антония Ковачева - ръководител на проекта, д-р Ро- сен Спасов - редактор, Галина Генчева, Мариана Ангелова, Людмила Ботева и Румяна Бошнаков - екип.
Книгата ще може да бъде разгледана и закупена по време на изложбата.


Прожекции в кино Одеон, организирани от Българска национална филмотека, част от програмата на 24-тия София Филм Фест:
9 март, 20:00 ч.
"Софийска история"


10 март, 16:00 ч.
"Това се случи на улицата", 1955 г.


11 март, 16:00 ч.
"Инспекторът и нощта", 1963 г.


12 март, 16:00 ч.
"Рицар без броня", 1965 г.


13 март, петък, 16:00 ч.
"Бариерата", 1979 г.


*прожекциите ще са с вход свободен

Повече

Изложби

Ятаган

/ Филми
Ятаган

Ятаган

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Екшън

Екшън

Виж видеото
Диви и щастливи

Диви и щастливи

Виж видеото
Вади ножовете

Вади ножовете

Виж видеото
Завръщане

Завръщане

Виж видеото
В кръг

В кръг

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK