Да спреш времето

10 - 27 юни 2020 г., Галерия на СБХ

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Да спреш времето

© Александър Сертев

В изложбата "Да спреш времето" Александър Сертев се връща назад , към многобройните си пътувания по света. В около 300 фотографии - най-ранните са от 1956 г., още когато е бил студент - художникът споделя видяното и преживяното в продължение на няколко десетилетия. В изложбата са включени и портрети на художници, между които Илия Бешков, Дечко Узунов, Васил Иванов.


Александър Сертев e роден в София през 1937 година.


На 14-годишна възраст започва да усвоява фотографското изкуство в лабораторията на баща си Стоян Сертев, виден камерен музикант, член на световноизвестния струнен квартет "Аврамов" и ненадминат майстор-фотограф на репродукции на изобразителното изкуство, архитектурни проекти, оперни и театрални постановки и др.


Александър Сертев завършва през 1961 г. Художествената академия в София в ателиетата на проф. Илия Бешков и проф. Веселин Стайков. След дипломирането си работи в областта на плаката, приложната и изящната графика, оформлението на книги и приложната и художествената фотография. Овладява многобройни фотографски техники, които прилага в графичните си творби.


Участва в над 20 международни изложби и биеналета във Варшава, Мюнхен, Оснабрук, Бърно, Листауел, Лахти, Холивуд, Москва, Монс, Токио, Монтивилие и в над 30 колективни експозиции на български художници в страната и в чужбина. Прави и самостоятелни художествени и фотографски изложби.


Пътува винаги със своя фотоапарат, в началото "Лайка", по-късно "Екзакта", "Яшика" 6Х6, а панастоящем един дигитален "Канон" от 2005 г. Направил е хиляди снимки. Първите му цветни диапозитиви са от 1956 г. - за да бъдат проявени, филмите са изпращани в ГДР.


Кадрите в настоящата изложба са дигитализирани директно от негативите на десетки черно-бели и цветни филми.
Носител е на поредица награди в България, САЩ, Русия, Франция.


Плакатите му са изработени в графични техники, новаторски за онези години. Този за балетния конкурс във Варна е най-дълго издавания български плакат.


Една от наградите му, "Награда за ключово изкуство - Холивуд 1980" е за особено фотографско постижение за плаката на българския филм "Кръвта остава".


През 2013 г. получава наградата "Златен век" - печат на Симеон Велики.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK