Светът не е спирал да се върти

18 юни - 31 юли 2020 г., Гьоте Институт

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Гьоте Институт

Гьоте Институт

Галерията на Гьоте-институт отново отваря врати за посетители с нова извънредна изложба. "Светът не е спирал да се върти" е проект, който е реакция на пандемията, но не тематизира опасността от вируса, а тази от забравянето на значими социални и политически теми. Изложбата с участници от България и Германия поставя на фокус теми като бежанската криза, военните конфликти, насилието над жени, ролята на художниците в обществото и други.


В проекта участват Искра Благоева и Стела Василева, Милена Георгиева, Кети Маринова и Стефан Прохоров, Отьорг А.К., Красимир Терзиев, Правдолюб Иванов.


Някои от тях се включват с нови творби. Така например Отьорг А.К., базиран между Берлин и София, ще представи нова инсталация с фотографии, графика, видео и намерени обекти. Младата художничка Милена Георгиева от Виена пък участва с аудио инсталацията "From violence to ambience", тематизираща насилието над жени. Сред участниците са още Красимир Терзиев и Правдолюб Иванов, както и художничките Стела Василева и Искра Благоева, които представят своя общ художнически манифест, създаден през 2012 г., но придобиващ нов смисъл днес по време на и след пандемията.


Другият творчески тандем в изложбата е представен от Кети Маринова и Стефан Прохоров с проекта "Целият смисъл на живота". На 18 и 25 юни публиката ще може да види продължаващия пърформанс с участието на актрисата Мартина Апостолова като част от проекта на Маринова и Прохоров.


Изложбата "Светът не е спирал да се върти" с куратор Стефка Цанева може да бъде видяна до края на месец юли при ограничен режим и съобразно мерките за сигурност по време на епидемичната обстановка.


Последните два месеца изминаха изцяло под знака на коронавируса, който бързо завладя цялото ни ежедневие и обсеби мислите ни. В традиционните и социални медии безспирно се лееха верни, фалшиви и полуистинни новини за ковид-19, отраженията на пандемията и реакциите на правителствата.


Докато бяхме заети с вируса, много други проблеми изведнъж изчезнаха, до вчера наболели и спешни, внезапно станаха от второстепенно значение - от бежанската криза на турската граница, през възхода на десните движения в Европа и нарушаването на човешките права, до проблемите с опазването на околната среда.
И сега, когато с приповдигната крачка пристъпваме обратно в "нормалното" ежедневие, ще ни се наложи да се изправим отново пред проблемите на света преди вируса.


А този свят, колкото и невероятно да ни се струваше от изолацията на хоумофиса, никога не е спирал да се върти и не е много по-различен сега, след пандемията.


Изложбата цели да представи артистични позиции по различни обществени теми, които бяха особено актуални преди началото на пандемията и дискусията за които тепърва ни предстои да продължим. Изложбата от една страна "припомня" и поставя отново значими теми на фокус. От друга страна предлага поглед към това как художниците се завръщат към "нормалността" и премислят изминалите няколко месеца.


Стефка Цанева

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Гьоте-институт България

Адрес: ул. "Будапеща" №1

  • Чет. 18.06.20 - Пет. 31.07.20

    00:00

Изложби

Блъдшот

/ Филми
Блъдшот

Блъдшот

Виж видеото
Напред

Напред

Виж видеото
Невидимия

Невидимия

Виж видеото
21 моста

21 моста

Виж видеото
Соник: Филмът

Соник: Филмът

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Джоджо Заека

Джоджо Заека

Виж видеото
Лоши момчета завинаги

Лоши момчета завинаги

Виж видеото
Жокера

Жокера

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK