Re: Search

5 август - 25 септември 2020 г., Галерия Credo Bonum

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Credo Bonum

Галерия Credo Bonum

Скулптурна изложба на Павлин Радевски


Изложбата е моментна снимка на един продължителен процес, през който художника преминава в своята работа. Запечатване на етап, който представлява завършено произведение на изкуството, осъзнало себе си и своята форма. За скулптора Павлин Радевски осмислянето на работния процес е не само метод на работа, но до голяма степен и обект на самата работа.


Етапите на изграждането на пластичните форми, калъпът, който ги обгръща (в случая това е прозрачна полиестерна смола), напускането на мястото им, след като са оставили своят физически отпечатък, с което са създали нова форма, със своя история и съвсем ново взаимоотношение със заобикалящата среда. В голяма степен този процес наподобява лабораторен експеримент, изследване, проучване, проведено с почти научна прецизност.


Работата на Павлин Радевски силно напомня на експеримент на естествоизпитател. За този подход напомня поставени в изложбата елементи, като постамент с пчела поставена под лупа, восъчна пита, създадена в пчелен кошер, по предварително зададена от автора форма.


За Павлин Радевски, полиестерната смола е основен предпочитан материал през последните години, заради способността си да бъде едновременно лека и прозрачна, но и да има материалност и обем, зависещи от светлина и поставените в него обекти. Неговата прозрачност, лекота, е идеално вместилище на чугунени пластични обекти. Такава серия от пластики, бе показана през 2017 г. отново тук в галерия Credo Bonum в изложбата "Капсулиране: форми - обекти - идеи". Тогава вниманието на Радевски беше насочено към способността на скулптурата да бъде прозрачна и лека, при потапянето й в полиестерния обем. Стъклото, основен елемент в инсталацията, проблематизираше дистанцията между изкуството и зрителя.


През последните 3 години, процесът на изчистване на идеята, довежда Павлин Радевски пълното физическо отсъствие на пластиката. До мисъл и игра с отпечатъка и запаметената форма.


Павлин Радевски (р. 1975) завършва специалност скулптура в Художествената академия в София през 2001 г. в курса на проф. Ангел Станев. Автор е на няколко самостоятелни изложби, както и е сред организаторите на програмната изложба "Без дистанция", представяща работата на 21 съвременни млади скулптори в галерия "Райко Алексиев" през 2015 г. Съ-основател е на организацията ДЕПО СКУЛПТУРА, с която реализира различни публични прояви в областта, сред които е и изложбата "Скулптурата сега" през 2018. Павлин Радевски е носител на Първа награда за скулптура на Фондация "Св. св. Кирил и Методий" през 2003 г.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия Credo Bonum

Адрес:

  • Ср. 05.08.20 - Пет. 25.09.20

Изложби

Гренландия: Последно убежище

Гренландия: Последно убежище

Виж видеото
Войната с дядо

Войната с дядо

Виж видеото
След сблъсъка

След сблъсъка

Виж видеото
Новите мутанти

Новите мутанти

Виж видеото
Бащата

Бащата

Виж видеото
Мулан

Мулан

Виж видеото
Ятаган

Ятаган

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Вади ножовете

Вади ножовете

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK