История помежду

13 август - 30 септември 2020 г., Музей за история на София

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

История помежду

© Shutterstock

"История помежду", реализирана в Регионалния исторически музей - София (пл. "Бански" 1), е проект на Фондация "Изкуство - дела и документи". Състои се от две последователни изложби през август - септември и октомври - ноември. Те са част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.


Първата изложба включва два компонента. Единият - "Жените на София", разказва истории за фамилията Стоянович. Фокусът попада върху четири дами, чиято съдба се преплита с тази на изтъкнати личности. Представянето се случва чрез добавянето на нови елементи в три зали от постоянната експозиция, както и в Централното фоайе.


През месец септември към дамската плеяда ще бъде включен и разказ за Магдалина Станчева - известен софийски археолог. Тя дълги години работи именно в Регионалния исторически музей - София и прави много от разкритията за столицата в исторически и цивилизационен контекст.


"Историята като образ" (с изложбата "Фрагменти") е другият компонент от временната експозиция. Той добавя ново съдържание в Централното фоайе на Музея. Експонирани са произведения на изкуството на съвременни артисти, посветени на различни аспекти от историята на София. Част от тях са работили по проекти, свързани с периода след 1944 г.


Разказите за "Жените на София" са дело на Димитър Стоянович. Участници във "Фрагменти" са: Стела Василева, Наталия Ленц, Ивана Ненчева, Радостин Седевчев, Георги Тенев и Красимир Терзиев. Куратор на изложбата е Весела Ножарова. Графичната концепция и изложбеният дизайн са на Калина Димитрова, Наталия Ленц и Ралица Тонева.


Първата част на изложбата "История помежду" гостува на Регионалния исторически музей - София в периода 13 август - 30 септември 2020 г. и се реализира с любезното съдействие на Националния исторически музей. Втората е предвидена за края на октомври 2020 г.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Музей за история на София

Адрес: бул. "Бански" №1

  • Чет. 13.08.20 - Ср. 30.09.20

Изложби

Гренландия: Последно убежище

Гренландия: Последно убежище

Виж видеото
Новите мутанти

Новите мутанти

Виж видеото
Тенет

Тенет

Виж видеото
Ненормален

Ненормален

Виж видеото
Бащата

Бащата

Виж видеото
Мулан

Мулан

Виж видеото
Напред

Напред

Виж видеото
Ятаган

Ятаган

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK