Иван Димов - изложба илюстрации по Валери Петров

16 септември - 13 октомври 2020 г., Галерия-книжарница "София Прес "

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия-книжарница "София Прес "

Галерия-книжарница "София Прес "

Галерия-книжарница "София Прес" отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата му "Палечко", нарисувани от художника Иван Димов.


Експозицията съдържа цялостната работа на художника по поемата /фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт/, които са показани през 1978 година в ОХИ "Илюстрация" и наградени с премия.


Вероятно там са забелязани от поета, който ги харесва и предлага те да бъдат илюстрациите в книгата "Палечко" на издателство "Български художник", през 1981 година. Така започва едно дълго и богато творческо пътешествие - Иван Димов илюстрира през годините множество детски издания на В. Петров: "Бяла приказка", "Копче за сън", "Меко казано", "В лунната стая", "Пук".


Експозицията, в която са включени 22 оригинални илюстрации, дава рядка възможност на зрителите и специалистите, да проследят как са се появявали асоциативните и поетични образи, от една страна строго следвайки текста, и в същото време - свободно и по детски смело са изграждали и визуализирали свят, в който избухва изкуството на въображението.


Всички сме чували максимата, че за деца се пише толкова добре, колкото за възрастните, само че още повече. Вероятно и с илюстрирането е така... Иван Димов си спомня Валери Петров като "взискателен, прецизен и отговорен", а поетът пише за него:
"Понякога у художника играта на цветните петна взема връх над конкретните спомени Но в мъглицата се крият пак същите ритли на колела, магарета, селски покриви, те пак са там, само дето са се превърнали в оранжево-червена или сиво-зелена хармония. И това е защото вярвам в искреността на този живописец и график - едно от качествата му, които го правят художник от световна класа."


Вернисаж: 16 септември, 2020 /сряда/ от 15.00 до 18.00 часа.

Повече

Изложби

Гренландия: Последно убежище

Гренландия: Последно убежище

Виж видеото
Войната с дядо

Войната с дядо

Виж видеото
След сблъсъка

След сблъсъка

Виж видеото
Ненормален

Ненормален

Виж видеото
Бащата

Бащата

Виж видеото
Мулан

Мулан

Виж видеото
Ятаган

Ятаган

Виж видеото
Соник: Филмът

Соник: Филмът

Виж видеото
Вади ножовете

Вади ножовете

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK