Константин Каменов. Черно и бяло

3 септември – 3 октомври 2020 г., Галерия "Лоранъ"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Ден на родната авиация, 1934 , Туш, хартия, 25,9 х 36,2 см

Ден на родната авиация, 1934 , Туш, хартия, 25,9 х 36,2 см

Изложбата на галерия "Лоранъ", макар и носеща заглавието "Черно и бяло", е много повече от цветна. Тя представя интересен обзор на три драматични за България десетилетия като започва с разказ, връщаш публиката почти деветдесет години назад във времето, за да покаже, че някои теми не са загубили своята актуалност и до днес.


През погледа на карикатурата са представени неуспешни опити за кадрови промени във водещи партии, поискани и по-късно подадени оставки, държавни преврати и последствията от тях, "авантажи", свързани с ротативни машини и злоупотреби в сферата на железопътния транспорт, сцени от Централния Софийски затвор, теглилки с основни фигури на световната политика и илюстрации към книжки за деца...


Кой е художникът?


Кой е Константин Каменов? Камен Каменов? Константин Коцев? С какво е известен този роден през 1901 година в София карикатурист?


Може би най-вече с тежката присъда, която получава от Народния съд през 1945 г.? Името му се споменава и покрай общите изложби на карикатуристите от 30-те години на 20 век и гостуването на групата български хумористи в Белград през 1937 г. Той присъства в писмата и рисунките на някои художници и интелектуалци затворени от "народната власт" в Централния софийски затвор.


След смъртта на Константин Каменов през 1953 г. споменът за него сякаш бързо се изличава от обществената памет, въпреки че започвайки от средата на 20-те на ХХ в. и следващите десетилетия в пресата са отпечатани стотици негови карикатури (само в рамките на проучването за изданието, съпровождащо изложбата, бяха идентифицирани над 700 публикации в близо 30 вестника и списания).


При наличие на информация за едно значително по обем творчество, естествено поставен изглежда въпросът защо работи на Каменов в оригинал се намират изключително рядко? Конкретен отговор на този въпрос трудно може да се намери - не е изключено част от тях да са били умишлено унищожени от автора покрай превратно развили се събития, други да са се загубили из архивите на различни редакции, а трети да очакват своя откривател под покрива на нечий таван.


Настоящата изложба представя колекция от карикатури, публикувани във вестник "Камбана", шарж на Григор Василев и Георги Кьосеиванов, публикуван на страниците на в. "Утро", рядък автошарж на автора от Централния софийски затвор, серия рисунки, свързани със седмичника "Папагал" и една илюстрация към детския сборник "Щурчово конче" от Асен Разцветников.


"Имаше много общественици, които смятаха, че голяма чест за тях е да бъдат изкарикатурени" пише Каменов през ноември 1944 г. по време на разпит, преди да бъде изправен пред Народния съд.


Днес екипът на галерия "Лоранъ" с гордост може да отбележи, че в салона на ул. "Оборище" 16, са подредени няколко от тези редки оригинали, както и интересна документална част. На разположение на посетителите ще бъдат предоставени информационни материали, включително аудио гид, достъпен за тях през личните им смартфони или други устройства с необходимите функции.


Изложбата се придружава от издание, реализирано в ограничен тираж, което ще бъде достъпно за ценителите още в деня на откриването. Представянето на книгата за Константин Каменов ще бъде осъществено в рамките на отделно събитие през месец септември.


Галерия "Лоранъ" и кураторът на изложбата Елисавета Станчева ви желаят вълнуващо пътуване във времето!

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия "Лоранъ"

Адрес:

  • Чет. 03.09.20 - Съб. 03.10.20

Изложби

Гренландия: Последно убежище

Гренландия: Последно убежище

Виж видеото
Войната с дядо

Войната с дядо

Виж видеото
След сблъсъка

След сблъсъка

Виж видеото
Тенет

Тенет

Виж видеото
Напред

Напред

Виж видеото
Соник: Филмът

Соник: Филмът

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Екшън

Екшън

Виж видеото
Доктор Дулитъл

Доктор Дулитъл

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK