Вълшебните стъкла

19 септември – 21 октомври 2020 г., Фотосинтезис Арт Център

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Фотосинтезис Арт Център

Фотосинтезис Арт Център

Изложбата "Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов" продължава линията на галерия Синтезис, да показва автори оставили значима следа във фотографията от началото на 20-ти век. Тя включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 - 1933 г.


Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна война заснема бойния път на 23-ти Пехотен Шипченски полк, като документира бойните полета, окопите, живота на войниците, несгодите и крайните лишения. Негови са и снимките от завръщането на полка в гарнизона в град Казанлък. Освен известен фотограф Петър Арнаудов е и самодеен актьор, който повече от 50 години е основна фигура за театралната дейност на читалище "Искра" в Казанлък.


Роден през 1879 г. Петър Арнаудов прекарва живота си в град Казанлък като документира всички значими събития за града. Едно от тях е откриването на площада с Царската чешма. Години след това пред фотообектива му застава и цар Борис III.


До края на живота си Петър Арнаудов остава верен на фотографията (умира през есента на 1960 г. на 81 години). Фотографското му ателие - малка барака в центъра на Казанлък (където днес е кино "Искра") е средище на културната мисъл и важна част от творческия живот на града. То е изпълнено с оригинални фотографии - портрети и семейни снимки, част от които са включени в изложбата.


Малка част от неговия архив - стъклени плаки и хартиени фотографски копия - са съхранени от наследниците му, а за друга се предполага, че е в архивите на Националния военноисторически музей. Петър Арнаудов лично подарява на историческия музей "Искра" в Казанлък албум с безценни снимки, проследяващи бойния път на 23-ти Пехотен Шипченски полк. Във фонда на музея се съхраняват и няколко значими негови фотографии: на щаба и войниците от полка, пункта на Червения кръст в Татаркьой до Одрин, позицията Повиен срещу сърбите и завръщането на казанлъшките войници от фронта през Балканската война. Част от тези фотографии са включени в изложбата.


В спомените си, най-големият внук на Петър Арнаудов разказва, че дядо му е първият военен кореспондент, заснел влизането на българските войски в падналия Одрин.
Негови снимки са публикувани във френското списание "Илюстрасион".


За разлика от театралната дейност на Петър Арнаудов, работата му като фотограф, и особено като военен кореспондент, е слабо проучена. Изложбата е резултат от шест годишно проучване на архива на Петър Арнаудов от казанлъшкия фотограф Бедрос Азинян, като подборът и техническата обработка на снимките също са негово дело. Изложените фотографии са репродуцирани от оригиналните стъклени плаки.


За изложбата и фотодокументалната книга, която я придружава са използвани материали от: Исторически музей "Искра" - Казанлък - фонд "Нова история" и фонд "История на България XV - XIX век", личен архив на семейството на фотографа Петър Арнаудов, Държавен военно-исторически архив - Велико Търново и личен архив на фотограф-художника Артин Азинян.

Повече

Изложби

Гренландия: Последно убежище

Гренландия: Последно убежище

Виж видеото
След сблъсъка

След сблъсъка

Виж видеото
Новите мутанти

Новите мутанти

Виж видеото
Ненормален

Ненормален

Виж видеото
Бащата

Бащата

Виж видеото
Мулан

Мулан

Виж видеото
Ятаган

Ятаган

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Вади ножовете

Вади ножовете

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK