Зураб Церетели

19 октомври - 15 ноември 2020 г., Галерия "Графикарт"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия "Графикарт"

Галерия "Графикарт"

Столичната галерия "Графикарт" ще покаже изложба на грузинския художник Зураб Церетели, чийто монументални творби могат да се видят в страни от целия свят
Куратор Стефан Стоянов


Едновременно възхваляван и остро критикуван 86-годишният потомък на грузинския княз Алексей Церетели вече десетилетия провокира с творчеството си поражда сериозни дебати в публичното пространство - от темата за естетическото в изкуството до остри дискусии за историята и политиката. Едно е сигурно, че Зураб Церетели има своето изключително място в световното арт пространство с огромния си брой монументални творби, които могат да се видят в Русия, САЩ, Англия, Израел, Испания, Бразилия, Франция, Тайланд, България, Грузия и не оставят радушен никого.


Негова е статуята на Петър I в Санкт Петербург, "Доброто побеждава злото" (пред сградата на ООН, Ню Йорк, САЩ ,1990), 175-тонната "Сълза на скръбта" (Байрон, САЩ, 2006) в памет на загиналите при атентати на 11 септември 2001 г., паметникът на Н. В. Гогол (Рим, Италия, 2002) и стотици други.
В голямата палитра от творчество на Зураб Церетели се нареждат още керамиката, живописта и скулптурата. (www.zurabtsereteli.com). За българската публика името на Зураб Церетели не е непознато, тъй като през 2008 г. в Пловдив беше показана негова ретроспективна изложба.


Столичани обаче за първи път ще могат да се докоснат до творчеството на един от най-известните съвременни художници и да видят негови творби в софийската галерия "Графикарт" на ул. Златовръх № 50 от 19 октомври до 15 ноември 2020 г. Вернисажът ще се състои на 19 октомври 2020 г. от 18:00 до 20:00 часа.


Публиката ще се срещне за първи път с негови графични листи, монотипии и рисунки, в които Зураб Церетели разкрива майсторството си в линията, създавайки образи, които остават неразривно свързани с човешкото - с делничното, с интимното. Нещо повече, това са творби, които дават възможност да се разкрие монументалният почерк на автора и присъщото му отношение към белезите на локалното, собствено грузинското, с което той е свързан от собственото си раждане и израстване като художник.


Специално за изложбата на Зураб Церетели в галерия "Графикарт" ще пристигне и неговият внук - художникът Василий Церетели, който е и изпълнителен директор на Московския музей на съвременното изкуство - MMoMA. (www.mmoma.ru).


Грузинският художник е имал щастието да общува с колоси в артистичния живот на Европа през ХХ век като Марк Шагал, Салвадор Дали, Кензо Танге и творческият му път е осеян със завидни успехи. Пабло Пикасо споделя още през 60-те години на миналия век за него: "Виждам в Зураб Церетели велик живописец, той прекрасно чувства цвета, обобщава формата", а Давид Сикейрос твърди, че "той е влязъл в необятните простори на изкуството на бъдещето, съчетаващо скулптурата с живописта. Творчеството на Зураб Церетели е излязло от националните рамки и придобива международно значение".


Зураб Церетели е председател на Руската академия на изкуствата, посланик на добра воля на Юнеско и Кавалер на ордена на Почетния легиона на Франция.


Последната изложба на известния руски художник в Европа се проведе в началото на 2020 г. в лондонската галерия Saatchi, тя беше ко-организирана от Стефан Стоянов, който е арт дилър на Зураб Церетели за Западна Европа и Америка.


Зураб Церетели - живот в дати


4 януари 1934 г.
Роден в Тбилиси, Грузия в семейството на Константин Георгиевич (1903-2002), известен строителен инженер и родствени на княз Церетели и Тамара Нижарадзе (1910-1991), също представител на княжески род. Именно от братът на майка си - художника Георгий Нижарадзе Зураб ще получи първите си уроци по рисуване.


1958
Завършва Художествената академия в Тбилиси и постъпва на работа в Института по история, археология и етнография в Грузинската академия на науките. Същата година сключва брак с Инес Андроникашвили.


1964
Прави специализация в Париж, Франция, където има възможността да общува с Пабло Пикасо и Марк Шагал, като творчеството му от периода е силно повлияно от тяхното.


1972
След като авторът вече е създал първите си ярки монументални творби в Бразилия, Великобритания, Испания, САЩ, Франция, Япония, Грузия, Беларус и Литва има възможност да общува с мексиканският художник Давид Сикейрос. За работата си Церетели е обявен за заслужил артист на Грузия.


1978
Отпътува за САЩ, където прави специализация в College at Brockport при щатския университет в Ню Йорк. В университета изпълнява монументалната стенна композиция "Светлината и познанието на света", която и до днес е един от визуалните акценти в архитектурния комплекс на учебното заведение.


1979
Назначен е за хоноруван преподавател в College at Brockport, а в края на годината се завръща в СССР, където се е установил още през 70-те години.


1980
След конкурс е избран за главен художник на ХХII олимпийски игри в Москва


1988
Избран е за действителен член (академик) на Академията на изкуства в СССР.


1996
Избран е за посланик на добра воля на ЮНЕСКО.


1997
Става Президент на Руската академия на изкуствата


1999
Инициира създаването напървия държавен Музея за съвременно изкуство в Москва, на който става и първи директор


2001
Като част от Музейния и изложбен комплекс при Руската академия на изкуствата в Москва отваря врати и галерията на името на Зураб Церетели, в чиято колекция днес се съхраняват едни от най-важните творби на художника


2003
Удостоен е с орден за заслуги от руския президент Владимир Путин.


2010
Зураб Церетели е удостоен със званието "Кавалер на ордена на Почетния легиона" на Франция, а в началото на юни същата година Националното общество на изкуството в САЩ му присъжда златен почетен медал, което го превръща в първия и единствен и до днес грузински и руски художник удостоен с тази награда. Избран е и за член на Европейската академия за науки и изкуства.


2012
Художникът основава Музея за модерно изкуство в Тбилиси


И до днес Зураб Церетели взема активно участие в управлението на основните от него институции и работи активно в ателието си, където продължава да експериментира в полето на скулптурата, живописта, графиката, емайла, керамиката, текстила и др., а творбите му действително могат да бъдат видени по цялото земно кълбо на места като Нотр-Дам в Париж, Москва, Санкт Петербург, Виена, Лондон, Ню Йорк, Токио, Сочи, Ялта, Пуерто Рико, Рим, дори и в България - в "Двора на кирилицата" в Плиска и др.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK