Неизбежни часове

20 октомври – 10 ноември 2020 г., Галерия на СБХ, ул. Шипка 6

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия на СБХ

Галерия на СБХ

Изложба живопис на Долорес Дилова


Долорес Дилова представя около 50 картини, излезли от ателието й в последните 2-3 години.


"Неизбежните часове" на работа идват след срещи с природата, с обсебващи места, които са й въздействали така силно, че е невъзможно да не изрази това въздействие.


Всяка една история има ново начало в картините, местата заживяват нов живот в тях, отвъд реалността. Те променят художничката наблюдател, а една промяна не остава статична, води до други промени, влияе, рефлектира в работите, в състоянията, изразени в нейната живопис.


Долорес Дилова се вълнува как понякога на пръв поглед случайното неизбежно води в нови посоки. Всичко е било и ще бъде верига от неизбежни връзки, последователни натрупвания, на които тя придава нов смисъл.
Нейното творческо кредо е с искреност и откровеност, без специални концепции и извън теченията и определенията за модерност да върви по своя път. Това, което я владее, е цветът - дълбочината му, нюансите, ролята му в предаването на лично внушение за мястото, за преживявания и срещи.


Последно нарисуваните картини са рефлексия от дългоочаквано, но несбъднато пътуване, един поглед през завесата на ограниченията.


Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен. Рисува от седемгодишна и на тази възраст става носител на награда от конкурс за детски рисунки в Италия с председател на журито Хенри Мур.


Долорес Дилова завършва Художествената академия - София, специалност "Живопис" при проф. Иван Кирков. Участвала е в изложби в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и др. Самостоятелни изложби: София, Париж, Канзас сити (САЩ), Аоста (Италия), Драма (Гърция), Берлин, Амстердам, Лондон (2009), Москва (2009), Хангджоу, Китай (2014), Белград (2017), и др.


Долорес Дилова е носител на Първа награда в конкурса "Млад живописец" 1987 г. и Наградата на конкурса "Човекът и морето" 1988 г., Голямата награда на СБХ на Биенале на малката форма, 2008 г., Голямата награда за живопис на Бианале "Приятели на морето", Бургас 2014. Предоставила е авторско право на нейни картини в имение в Портланд, САЩ, за заснемане на холивудския филм "Картината" (The Picture) с участието на Николас Кейдж. Избрана е в албум "50 жени художнички в българската живопис за периода XIX-XX век", спонсорирана от руския княз Никита Лобанов-Ростовски.


Нейни творби има в НХГ и в други галерии в страната, а също така и в частни галерии и колекции във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел, САЩ, Испания, Австрия, Гърция, Турция, Унгария, Кипър, Швейцария, Русия, Китай, Словакия, Холандия, и др.


От 1993 г. е създател и преподавател в Частната академия по изобразително изкуство "Жул Паскин". През 1997 г. печели конкурс и специализира в Париж, Франция. От 2011 г. е член на УС на Съюза на българските художници и председател на УС на фондация "Поддържане на изкуството в България".
Долорес Дилова живее и работи в София.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK