Иван Нинов - графика и рисунки

20 октомври - 8 ноември 2020 г., Галерия "Анел"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Глава на жена, детайл, суха игла, Иван Нинов, 1973

Глава на жена, детайл, суха игла, Иван Нинов, 1973

Почитателите на изобразителното изкуство имат възможност да видят 34 графики и рисунки на графика Иван Нинов, подредени в представителна експозиция в галерия "Анел", /бул. "Тодор Александров" 14/ и да оценят неподражаемия лаконичен стил на художника.


Знаково е присъствието на Иван Нинов в преломни за изкуството ни периоди, каквито бяха и 70-те години на миналия век. Той е част от поколението, което преобърна процесите в изкуството, като разшири параметрите му и тематично, и стилово.Графичното изкуство вече беше получило популярност у нас и в чужбина, когато се появи Иван Нинов. Такива имена като Любен Диманов, Христо Нейков, Петър Чуклев, Тодор Панайотов, Симеон Венов, Борислав Стоев бяха вече изявени. Това беше времето, когато асоциативно-метафоричният изказ се наложи много силно и даде възможност за разкрепостяване на начина, по който се третираха тематичните изложби.


Изведнъж се явява Иван с едни огромни, драматични, силни като форма графики, изчистени от всякакви аксесоари. Те бяха извън патетиката и показваха живота такъв, какъвто е. Портретът му "Глава на жена" прикова вниманието и даде да се разбере, че процесът на отърсване от илюстративността в българската графика приключва с появата на Иван Нинов. Художник виртуоз на сухата игла и офорта, който си остана самотник в нашето изкуство и извоюва свободата си, на която винаги е държал - с отказ от всякаква материална облага.


Проф. Аксиния Джурова

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK