Нарисувана конституция

6 - 30 ноември 2020 г., Чешки център

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Чешки център

Чешки център

Чешката и Словашката конституции в илюстриран вариант ще бъдат представени на изложба в Чешкия център в рамките на MELBA Sofia Design Festival 2020.


Проектът се организира от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република и Посолството на Словашката република в София.


Събитието е част от програмата по случай 100-годишнината от дипломатическото сътрудничество между България, Чехия и Словакия.


Илюстриран проект, с който се отбелязват 100 години от приемането на Конституцията (6. 3. 1920) на Чехословашката република. С първата си Конституция, която за времето си е една от най-модерните в Европа, Чехословакия се нарежда сред демократичните държави. Конституцията взема предвид редица европейски права, между които и правото на жените да гласуват, гарантира и либералния подход за защита на малцинствата


Представена ще бъде съвременна авторска версия на най-важния идентификационен документ на съвременната Чешка република. Кураторският подбор на илюстрациите дава информация за специфичното възприемане на някои феномени и ситуации в контекста на чешките обществено-политически събития.


Илюстрираната Конституция на Словашката република е практическа книга за всяко домакинство. В привлекателна и ясна форма тя запознава читателя с текста на словашката конституцията на разбираем език, говори за основните ценности, на които се основава словашката държава. Автор на концепцията е Адам Берка (издател - 82 Bøok & Design Shõp) в екипа се включиха Андрей Коленчик (илюстрации) и Борис Мелуш (графичен дизайн).


Книгата е подкрепена от Фонда за подкрепа на изкуствата (Министерство на културата на Словашката република) и е сред финалистите за Националната награда за дизайн. След излизането на книгата авторите решиха да стартират същия проект в Чехия в сътрудничество с чешкото издателство Take Take Take и планират да продължат да публикуват илюстрираните издания на конституции и в други европейски страни, може би ще отидат и по-далеч в бъдеще. Повишаването на осведомеността за основните човешки права и идеи, които изграждат крехката ни демокрация, е много важна задача дори през 21-ви век.

Повече

Изложби

За душата

/ Филми
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK