Иван Газдов - Черни докосвания

3 ноември - 2 декември 2020 г., Галерия "Сан Стефано"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия "Сан Стефано"

Галерия "Сан Стефано"

От "непознатия" и неопознаваем ГАЗДОВ


"В 33-годишната история на стила Графикатура цикълът "Черни докосвания" е съвсем различен. За мен неговата поява беше разтърсващо преживяване. Съвършеното многостепенно импровизиране на черно-белите натрупвания, появявали се през годините, достигна своеобразен пик, експромтно разграждане на черното, на неговото превръщане във визуален микс (без да се навлиза в нюансирането чрез сивия тонален спектър)..."


"...Целият арсенал на импулсивното докосване е очевидно воден от най-ценния художнически набор - неограниченото вдъхновение, подчинено и задвижвано единствено от вътрешната мярка за авторова естетика - непоръчвана, незаимствана, непрошнурована, некласифицирана, реализирана единствено за "тук" и "сега" на тези произведения."


"...От гледна точка на истинското изкуство, която е моя единствена гледна точка, цикълът "Черни докосвания" е най-великият. Моята слабост. Своеобразната "черна овца" в цялото черно стадо от цялата 16-цикълна история на стила Графикатура с около 400 работи.


Другите цикли в тази изложба, ръчно отпечатани от мен, офортите "Гротески" и "Гънки и контури" (също непоказвани досега), са едни носталгични спомени от годините на младостта, когато току-що напъпилите пипалца на зараждащата се графичност изплуваха съвсем невинни и никой не предполагаше, особено аз, докъде може да стигнат, като се превърнат в коренчета на нещо лично и ново."

Повече

Изложби

Бащата

/ Филми
Бащата

Бащата

Виж видеото
Пепел върху слънцето

Пепел върху слънцето

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK