Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско

5 ноември 2020 - 28 март 2021 г., Музей за история на София

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Музей за история на София

Музей за история на София

Изложбата "Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско" разглежда хранителните навици и порядки на жителите на столицата. Проследява влиянията и настъпилите промени в тези сфери. Опира се на данни от съвременници, пътешественици и изследователи, за да разкрие реалното положение.


Условно временната експозиция е разделена на два периода - от Освобождението на България (1878 г.) до края на XIX в. и от началото на ХХ в. до 40-те год. Сред засегнатите теми са: техники на приготвяне, рецепти, поднасяне на храната. Фактор за осъществяващите се промени е и досегът с различни чужди култури.


Разгледано е храненето, осъществявано в дома. Проследява се пътят от традиционната софра с едно ястие до модерните схващания за многостепенно меню. Направена е възстановка на кухня от 30-те год. на ХХ в. с автентични предмети: електрическа печка, предвестник на съвременния хладилник, оригинални рецепти, онагледени от домакинята със старателни рисунки на ястията.


Поставен е контрапункт с храненето на обществени места. Засвидетелствано е освен пространствено и разделение във финансово отношение. Гостилниците са за хора с по-скромни средства; кафенетата, бирариите, виенските сладкарници и някои ресторанти за средната класа; ресторантите в изтъкнатите хотели и приемите в Царския дворец събират висшето общество.


Акцент в експозицията е маса, подредена по каноните на организираните в Двореца тържествени обеди. Съдовете, приборите, дори листовете с менютата, говорят за финеса на отминалата епоха.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK