Между пясък и пяна

11 - 15 януари 2021 г. , Галерия - книжарница "София Прес"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия - книжарница "София Прес"

Галерия - книжарница "София Прес"

Изложба от лендарт пленер "Между пясък и пяна" от проект "АRTгументи" на СУ, "Св. Климент Охридски"


В края на лятото, когато то още не си беше отишло, и в началото на ненастъпилата есен, се състоя лендарт пленерът "Между пясък и пяна" в гр. Китен. Той е част от проекта "АRTгументи" и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд научни изследвания, СУ. Тази художествена форма (лендарт) е избрана неслучайно. Освен с различните си сривове, катаклизми и пандемия, тази година, уви, се запомня и с раздялата ни със световно име в лендарта - Христо Явашев - Кристо, както и с изкуствоведа Димитър Грозданов, който създаде фестивала "Процес-Пространство", включващ и лендарт.


Проектът се реализира от катедра "Визуални изкуства" към Факултет за науки за образованието и изкуствата на Софийски университет "Св. Климент Охридски", ръководител е проф. д-р Бисера Вълева и със съдействието на галерия - книжарница "София Прес".


В лендарта художниците "аргументират" своите ефимерни усещания, материализирани сред природата, запечатани на цифров носител, провокирани и създадени от неуловимите човешки емоции и разчитащи на "съавторството" на стихиите...Художниците се фокусират върху "ненужните", изхвърлените, маргинализирани предмети, които нямат утилитарно приложение, но са открити и "разпознати" като важни за процеса на правене на художествена творба. Концепцията на този пленер е обвързана с философията на Халил Джубран, по специално със сентенцията му от едноименното издание (Пясък и пяна) "Вечно крача по този бряг, между пясък и пяна. Приливът ще изличи стъпките ми, вятърът ще отвее пяната."


Арт-събитието има за цел да срещне различни артисти, от различни страни, с различна художествена концепция. Да събере традиционни художници с концептуалното изкуство, да провокира у различните хората определена артистична реакция, да срещне случайните плажуващи с неслучайно направените инсталации, да реализира различните произведения като овеществената визуална емоция.


В лендарт пленера взеха участие: доц. д-р Анна Цоловска, доц. д-р Ана Милованович (Белградски университет), проф. д-р Бисера Вълева, гл. ас. д-р Венцислава Стоянова, докторант Виолета Апостолова, ас. д-р Красимира Дренска, докторант Марина Александрова, проф. д-р Орлин Дворянов, ас. д-р Цвета Петрова.


Техните работи овеществяват ефимерността и узаконяват илюзията, опитват се да установят персонални артистични граници в амалгама от спомени, сънища и пясък. Част от реализациите иронично намигат към обекти на вдъхновение или с донкихотовски устрем заявяват гражданска позиция, донякъде осъзнат в обречеността си бунт.


Инсталациите създадени по време на пленера "Между пясък и пяна" напълно се вписват в определението на Умберто Еко за "отворената творба", тъй като под въздействие на състоянието на природата и намесата на хората претърпяват промени. Но, съгласно началото на цитата от Халил Джубран, краят подсказва създаването на нова среда за нов лендарт:


"Вечно крача по този бряг, между пясък и пяна. Приливът ще изличи стъпките ми, вятърът ще отвее пянатаАла морето и брегът ще пребъдат вовеки.

Повече

Изложби

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BigMouth
  BigMouth
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 2. 2 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

 3. 3 Профил на Karina
  Karina
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите... Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите...

 4. 4 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 51 Неутрално

  А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 5. 5 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 6. 6 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 7. 7 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Всички са един дол дренки.. Как ще се сгодиш за човек който не знае с колко човека и какво е правил само и само да просперира?!

 8. 8 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 117 Неутрално

  И за капак даже и с бащата на младоженеца. Вие бихте ли отгледали брат си, роден от жена ви? Това е доста извратено!

 9. 9 Профил на Stacy
  Stacy
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Интересното е че младоженеца, Антонио, е извадил пръстена след като е разбрал че е бременна, а дали е знаел че може би детето му е брат?

 10. 10 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Да им е живо и здраво детето, жалко е, че ще трябва да живее с такива разкрепостени родители... на какви ценности ще го научат? Как да ляга с всеки за пари, срамота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK