Блок №5

20 януари - 20 февруари 2021 г., Галерия - книжарница "София Прес"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия - книжарница "София Прес"

Галерия - книжарница "София Прес"

Блок №5 е заглавието на изложбата на Ева Тенева-Зайкоф, която галерия-книжарница София Прес ще представи до 20-ти февруари 2021 г.


Изложбата има ретроспективен характер и включва рисунки, фотография, графика и живопис, видео архив и експерименти, както и мили спомени, предмети на големи художници и сантиментални кътове посветени на учителите и менторите, близките и учениците на авторката.


" Детските спомени са най-красиви, те подхранват целия ни живот, а въображението ако го съхраним, остава най-важният ни архив от чувства и усещания. Моята малка първа папка е моето съкровище, моята метална кутия за моливи от ученичеството ми - е кутията ми за бижута. Нищо не може да се сравни с емоцията на снимките, с аналоговото рисуване и писане на шрифтове. Ръката, която те води, учителят, който изважда на бял свят това, което носиш, ти дава сили да стигнеш неподозирани светове и върхове.


Изложбата събира малки кътове с големи хора, приятели и невероятните ми мотиватори преподаватели, учители и съветници във времето, които ми дадоха тласък за това, което съм - Климбо - моят кръстник, Андрей Сугарев, Венцислав Боянов, Едмонд Демирджиян, проф. Александър Станев и Александър Дяков и други. Спомени, предмети, визуален и аудио архив, ще разкаже моята история от 5 годишна до днес.


Рисунки, графични и живописни работи, нестандартни експерименти и пърформънс, фотография, принтове, мода, превод, идеи кои осъществени, кои чакащи в моето ателие да им дойде времето. Ученици и последователи, изключителни креативни приятели, които рисуват и се вдъхновяват в моето студио. Работилници, проекти и не на последно място исторически, политически стилове в изразните средства, виртуална мотивация и помощ за душата. Всички, които са били до мен и са част от моя арт свят."


Ева Тенева-Зайкоф


1988 -1998 - НХА - специалност графика в класа на проф. Галилей Симеонов; участия в общи художествени изложби с рисунки, графични листове и други, есенен салон и триенале на графиката, още като студентка. Член на Форум българска мода, участия в модните дефилета с колекция от облекла, работа като фотограф, сторибордист, илюстрация и др.


2000-2010 г. - член на СБХ в секция 13, пърформънси - участия в галериите на СБХ, в София Ъндъргаунд, Пловдив, Аполония, Галерия ХХL, графични експерименти и нестандартни инсталации с огън и флуоресцентен ефект - повод започване на работа в рекламна агенция като Арт Директор. Превод на книгата "Импресионизмът" и пърформънс в Градската галерия за представянето ѝ.


2010-2020 - "Доктори без маски" /проект, който е в ход/ - изложба и каталог на издателство Фо, част от италиански каталог посветен на 500 годишнината на Рафаело.Участия в най-интересните събития в историята на българската реклама. Корица на издателство Brill, /на проф. Павел Павлович - арабист и преподавател, станала книга на годината за 2015 г./"Другата цензура" - самостоятелна изложба в кино Одеон. Цикълът 50/50 изложби /Фифти-фифти/, в галерия Сердика. Провежда творчески работилници с български и чуждестранни автори, както и уроци, семинари - дигитални и присъствени, с желанието да предаде, това, което знае на тези, които могат, но няма кой да ги подкрепи.


Член-учредител на Сдружението "Златни ръце", заедно с Ивайло Дженев - зам. председател на СБХ и д-р Ангел Кърлов - хирург и онколог, чиято цел е да подпомага медици и артисти и е продължението на каузата, която авторката развива успешно.

Повече

Изложби

Monster Hunter: Филмът

Monster Hunter: Филмът

Виж видеото
Суперинтелект

Суперинтелект

Виж видеото
Пепел върху слънцето

Пепел върху слънцето

Виж видеото
Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK