Древната жена

1 - 15 март 2021 г., Галерия "Лампион"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия "Лампион"

Галерия "Лампион"

Изложба на бижутерия


През месец март в София ще се проведе изложба на бижутерия "Древната жена" . Домакинът е галерия "Лампион" в рамките на две седмици между 1 - 15 март 2021 г.


Изложбата гостува в още два града - Бургас - в Морско казино, галерия "Александър Георгиев - Коджакафалията" през февруари, както и предстои представянето й в Пловдив, Етнографски музей през април.


Автор на изложбата е Силвия Методиева - оперна и джаз певица и файбър артист - приложник, чиито основен материал е нишката. Като музикант изнася концерти, провежда обучения за гласа. Създател на проекта "Познай гласа си" , включващ вокални семинари, работилници и youtube образователен канал. В приложните изкуства обект на интерес са гобленарство, дизайн на плетива, микромакраме и оригами.


Изложбата "Древната жена" представлява колекция от бижута, изработени с техника микромакраме. Материалите, използвани за тези бижута, са полускъпоценни камъни и восъчен конец. Изработени са 25 комплекта. За да докосне по- дълбоко до това изкуство, на публиката ще е предоставен и аудио фон, създаден от авторката за изложбата.Музикалното оформление, ще допринесе за цялостното изживяване и наслагване на аудио-визуални стимули. Композираната музика съдържа напеви и песнопения с акустични перкусионни инструменти.


Видео материал, излъчван на екран през цялото време, има за цел да въведе зрителя в тайнството на изработката, показващ oтблизо процеса на връзване, инструментите, които се използват, както и видеоинтервю с авторката, която разказва завдъхновението при създаването на бижутата.


Микро-макраме е ювелирно изкуство, чиято техника е същата като тази на макрамето , но в умален мащаб с конци от порядъка на 0.5 - 1 мм ширина. Макрамето е вид ръкоделие, в което възелът изпълнява не само функционалната роля да съедини две нишки /конци/ или канапи, а и декоративна роля.


Предвидена е и е работилница - обучение, което ще даде възможност на желаещите да се докоснат до съзидателния процес и разбиране на техниката на изработка, която ще се проведе в края на изложбата.


Събитието е подкрепено от Национален фонд "Култура".

Повече

Изложби

За душата

/ Филми 0
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK